Gözde Altıntaş Milat Gazetesi

Konut piyasasındaki durgunluğun nedenleri

Türkiye’de yaşanan konut satış oranlarındaki düşüş ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan MiaVita Beytepe Yatırımcısı Nurettin Yılmaz'a göre bu durumun nedenleri; Düşmeyen faizler, stok arz...

17 Mart 2018 | 651 okunma

Türkiye’de yaşanan konut satış oranlarındaki düşüş ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan MiaVita Beytepe Yatırımcısı Nurettin Yılmaz'a göre bu durumun nedenleri; Düşmeyen faizler, stok arz fazlalığı- fiyatların düşme garantisi ve yatırım ortamındaki karamsarlığın ortadan kalkmaması.

Konut satış oranlarında yaşanan bu yavaşlama sadece Ankara’da değil. Birkaç yer dışında Türkiye genelinde de konut satışlarında önceki yıllara göre bir yavaşlama olduğu görülüyor.

Başta büyükşehirlerden olmak üzere İzmir ve Ege kıyılarının aldığı nispeten nitelikli göç, bu bölgelerde satışların diğer bölgelerdeki gibi çok fazla düşmesine izin vermese de özellikle Ankara’da belirgin bir gayrimenkul satış durgunluğu yaşanıyor.

Düşmeyen Faizler : Tüketici için gayrimenkul alımında uygun konut faiz oranı hala % 0,99 ve üstüdür. Bu oranın üstünde kullanacakları faiz oranına zorunluluktan katlanacaklarını düşünüyorlar. Konut satışlarının eskiye dönmesi için konut faiz oranlarının da %0,99’un altına inmesi öncelikli koşuldur. Piyasa yapıcılarının da çok iyi bildiği bu husus gerçekleşirse sadece gayrimenkul satışı değil, doğrudan genel ekonomi de gözle görülür bir iyileşme sürecine girilebilir.

Stok Arz Fazlalığı & Fiyatların Düşme Beklentisi: Konut üretimi, iyi havalar devam edecekmiş gibi yıllardır hız kaybetmeden devam etti. Piyasalar açılmayınca, satılmayan konut miktarının üstüne yeni konutlar eklendi. Bu da yatırımcı ve müteahhit nezdinde bir baskı unsuru oluşturdu. Zor durumda kalan üretici fiyat arttıramamaya hatta bazı durumlarda da fiyatları düşürme yolunu seçti. Fiyatların artmadığını hatta zaman zaman gerilediğini gören tüketici, konuta yatırım için doğru bir zamanlama olmadığını düşünmeye başladı. Fiyatların düşeceği beklentisine girdi. Bu sebepten tüketicideki genel eğilim bekle- gör şeklinde. Bu bekleyiş de ne yazık ki süreci daha sıkıntılı hale getiriyor.

Yatırım ortamındaki karamsarlığın ortadan kalkmaması: 2013 yılında politika faizlerinin %5’in altını zorlamasının ardından yaşanan süreçte, bazı zorluklar yaşandı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.611 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.204 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 336 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.902 Okunma