WatchGuard’ın yılın ilk yarısı için hazırladığı rapora göre Türkiye’de ilk 6 ayda 370.477 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Ocak ve Haziran ayları arasında Türkiye’de karşılaşılan kötü amaçlı yazılım saldırılarında 2017’nin aynı dönemine göre %58 artış bulunuyor. Kötü amaçlı yazılımların sayısı her geçen gün çeşitlenerek artarken bu yazılımların en popüleri, gizli kripto para madenciliği olarak karşımıza çıkıyor.
Ağ saldırıları ise 2017’nin aynı dönemi ile kıyaslandığında 5 kat arttığı görülüyor.
Türkiye’yi en çok etkileyen kötü amaçlı yazılım saldırılarının başında %42 ile sıfırıncı gün (zero-day) saldırıları yer alıyor. Kullanıcıların gelişmiş düzeyde bir güvenlik koruması yoksa, geleneksel imza tabanlı antivirüs çözümleriyle bu saldırıların yaklaşık yarısına karşı savunmasız durumda kalınabiliyor.
Geçen senenin yaygın siber tehlikesi olan fidye yazılımları yerini yavaş yavaş cryptojackinge bırakıyor. Özellikle geçen yılın son döneminde hızla yükselişe geçerek birçok kişinin ilgisini çeken kripto para birimleri kötü amaçlı saldırganları da harekete geçiriyor.
2018’in ilk yarısındaki en zararlı 10 yazılım listesinde gizli kripto para madenciliği yapan 5 farklı kötü amaçlı yazılım bulunuyor.
Saldırganlar maalesef işlemlerini iz bırakmadan gerçekleştirebilecekleri kripto para birimlerini kolayca kullanabildiğinden bu saldırı şeklini çok cazip buluyor. Bu nedenle cryptojacking saldırıları, Temmuz 2017’den beri gitgide yaygınlaşıyor.