Euler Hermes, 2019 yılına dair küresel ticaret raporunu yayımladı. Gelişen pazarlardaki hizmet sektörünün büyüme eğilimine devam edeceği 2019 yılında, hizmet ihracatında 365 milyar dolarlık ve elektrik-elektronik ürünlerinde ise 337 milyar dolarlık ek ihracat geliri bekleniyor. Rapora göre;
ABD’nin korumacı söylemlerine rağmen küresel mal ve hizmet ticareti, bu yıl hayli dirençli kalmayı sürdürdü. 2019 yılında ticari ivme, küresel büyümeye paralel olarak, 2018’de görülen yüzde 3,8’lik artıştan yüzde 3,6’lık bir artışa gerilemeye hazırlanıyor. Topyekûn bir ticari savaşın maliyeti ise GSYH’de iki puana kadar ulaşabilir. Bu, aynı zamanda küresel bir durgunluğa da zemin hazırlayabilir.
Ticari bir savaştan kaçınılabileceğine inanmak için üç neden var. İlk olarak, ABD pragmatist bir yaklaşım sergiliyor. İkinci neden ise Çinli ticaret güvenlik ağınınoynadığı rol. Son olarak korumacılığın getirdiği yorgunluk da kendini gösterebilir. ABD tarafında ticarete dair daha yapıcı bir yaklaşımın benimsenmesi bekleniyor. Dahası, Çin’in misillemesi henüz küresel ticarette bir yıkıma yol açmadı. Aynı zamanda ticareti kolaylaştırıcı reformlar ve yeni anlaşmalar, bir şekilde ABD-Çin çekişmesini telafi ediyor.
2019’da ihracatçılar için ilk beş destinasyon ABD (ithalat için 193 milyar dolar ek talep), Çin (161 milyar dolar), Almanya (67 milyar dolar), Hindistan (58 milyar dolar) ve Japonya (48 milyar dolar) olacak.
Hizmet sektörü gelişen pazarlardaki orta sınıfın yükselişinden ve imalat sektöründe dijitalleşme ile hızlanan hizmetleştirmeden faydalanacak.