Güven Sak Dünya Gazetesi

Brezilya ve Kolombiya, Venezuela sınırını neden tahkim ediyor?

Brezilya ve Kolombiya, Nisan 2018’de yapılacak Venezuela Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Nikolas Maduro’nun yeniden seçilebilme olasılığını dikkate alarak önlem almaya başladılar. Brezilya ve Kolombiya...

12 Şubat 2018 | 161 okunma

Brezilya ve Kolombiya, Nisan 2018’de yapılacak Venezuela Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Nikolas Maduro’nun yeniden seçilebilme olasılığını dikkate alarak önlem almaya başladılar. Brezilya ve Kolombiya, Venezuela’nın Maduro yönetiminde, kendilerine doğrudan bir şey yapacağını filan düşünmüyorlar. Maduro’nun kendi milletine çektirdiklerinin başlatacağı düzensiz göçten ürküyorlar yalnızca. Maduro’nun gitmesinden umudu kesen Venezuelalıların kitleler halinde ülkeyi terk etmesi ihtimali herkesi rahatsız ediyor. Bir Venezuelalı dostumun bir süre önce söylediği gibi, “19 yıldır devam eden Chavista rejiminin kadroları, şerefli bir çıkış yolu bulamadıkları için koltuktan kalkamıyorlar.” Yüzde 50 ye 50 bölünmüş Venezuela’da, “onlar gitmiyorsa, biz gidelim bari” havası kendiliğinden yaygınlaşıyor.

Bu durum, Venezuela’nın siyasi meselelerini bölgesel ve küresel bir mesele haline getiriyor. Brezilya ve Kolombiya, bu çerçevede, sınır güvenliği için yeni kadrolar tahsis ediyor, sınır boyundaki güvenlik birimlerini tahkim ediyor. Brezilya, mevcut mültecileri, ülkenin iç bölgelerine doğru yerleştirmek üzere tedbir almaya başladığını açıkladı geçenlerde. Kolombiya daha önce hiç karşılaşılmayan bu durum karşısında tedbir geliştirmeye çalışıyor. Venezuela tarih yazıyor. Venezuelalılar açlıktan kaçıyor.

Venezuelalı mültecilerin sayısının, 2018’de Suriyeli mültecilerin sayısını aşmasından korkuluyor

Bu yıl Ocak ayında yayımlanan bir çalışma, Venezuelalı mültecilerin sayısının şimdiden 4,1 milyonu bulduğunu gösterdi. Yalnızca Kolombiya’dakilerin sayısı 700 bine yaklaştı. Bu ne demek? Suriye iç savaşı 2011 yılında başladı. Suriye içinde yerinden edilen milyonları bir kenara bırakırsak, canını kurtarmak için, son yedi yılda ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı 5,5 milyonu geçti. Bunların 3,5 milyonu da Türkiye’de.

Venezuela’da yaklaşan seçimlerde, Nikolas Maduro seçimleri yeniden kazanırsa, Venezuelalıların daha hızlı bir biçimde ülkelerini terk etmeye başlamalarından endişe ediliyor. 2018 yılında, Venezuelalı mültecilerin sayısının, Suriyeli mültecilerin sayısını geçmesi bekleniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk lirası artık kurtulmuş sayılır mı? 01 Ekim 2018 | 581 Okunma Ali Rıza Amca yine derin bir merak içindeydi 24 Eylül 2018 | 399 Okunma Para bol bulamaç olunca, yatırımcı ne yapar? 17 Eylül 2018 | 228 Okunma Bütün bu işin Türkiye’nin ihracatına bir faydası olur mu? 10 Eylül 2018 | 157 Okunma Aslında Y kuşağının işi daha zor 07 Eylül 2018 | 343 Okunma