Amerikan başkanı, İran ile uygar dünya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıkladı. Halbuki o anlaşma, İran’ın, 1979’dan beri içinde saklandığı paralel evrenden aramıza geri dönüşünün yolunu açmıştı. Bu durum Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgenin istikrarı için iyi olmadı. Ama artık oldu. Vakıa ile kavga olmaz. Hadiseyi serinkanlılıkla değerlendirmek ve ülkemiz için sonuçlar türetmek gerekir. Ne gördüğümü anlatmak isterim. Zira artık çok alametler belirdi. Bütün bu olup bitene bir mana vermek için bana kalırsa yeterli delil birikti. Gelin yapbozu bir araya getirmeye başlayalım.
Lütfen koltuklarınıza oturun ve kemerlerinizi bağlayın
Özellikle, 1 dolar artık 4,35 TL’ye vurduğuna göre, resmin bütününe bakmak çok daha önemli hale geldi. Önce büyük resme bir bakalım istiyorum bugün. Büyük resim biçimlensin ki, Türkiye meselesine ayrıca dönelim. Türbülans uçağı zangır zangır sallarken “İçinde bulunduğumuz hava şartları nedeniyle, geçici bir türbülansa girdik, lütfen yerlerinize oturun ve kemerlerinizi bağlayın .” denir. Peki neden? Dışsal koşullardan kaynaklanan şok, siz kemerinizi bağlamadan uçak koridorunda dolaşıp, sohbet ederken sizi fazladan yaralamasın, ortada içeriden kaynaklanan ek risk unsuru kalmasın diye. Şimdi tam zamanı: “Lütfen koltuklarınıza oturun ve kemerlerinizi bağlayın.” Önce büyük resim, hadi başlayalım.
Amerikalılar garip işler yapıyorlar bu ara
Amerikalılar bu son dönemde garip işler yapıyorlar. Önce Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildiler. Arada temellerini zorla attıkları Trans Pasifik Yatırım ve Ticaret Anlaşması (TPP)’ndan da çekildiler. Birleşmiş Milletler’in mültecilerle ilgili anlaşmasına da katılmadılar. Ne bileyim? Küresel ölçekte dün inşasına katkı verdikleri ne varsa, bugün imha etmek için atak üstüne atak yapmaya başladılar. Güney ve Kuzey Kore’nin, Çin destekli, itidalli tavrı olmasa, neredeyse bizi nükleer savaşa sokacaklardı. En son bölgemize huzur getirecek İran üzerindeki yaptırımları hafifleterek, İran’ın küresel ekonomiye entegrasyonuna katkı sağlayacak anlaşmadan, tehditler savurarak çekildiler. İran, petrol fiyatlarının seyri ile zaten iş modelini kaybetmişti, şimdi intibak şansını da yok ediyoruz. Kötü. Trump değil, Amerika. Neden?
Çok değil, 2015’te, İran’la nükleer anlaşma imzalanırken, dünya böyle değildi