Dünyanın ve Türkiye’nin birinci gündem konusu pandemi ile mücadele. Diğer taraftan ekonomide büyümenin yakalanması, enflasyonla mücadele ve dengelerin korunması gibi zorlu hedefler tutturulmaya çalışılıyor. Bir taraftan da dış politikada ABD başta olmak üzere bir dizi ülkeyle çözüm bekleyen sıkıntılı başlıklar var. Normal zamanında yapılacak olursa Cumhurbaşkanlığı seçimine şurada iki yıl kaldı. Hükümet bir yandan beklentilere yanıt vermek için çalışırken diğer taraftan da 2023 seçimlerine iddialı şekilde girmek istiyor.
AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi işte böyle bir atmosferde gerçekleştirildi. Merkez Bankası’nda görev değişikliği, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış ve Gezi Parkı ile ilgili statü değişiklikleri gibi kararların alındığı bir haftanın ertesinde toplanan Kongre’de gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’daydı. “Cumhur ittifakı bir masa başı ittifakı değil gönül mutabakatıdır” ifadesiyle MHP ile işbirliğine ne kadar önem verdiğinin altını çizdi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.
Son dönemde Türkiye’de en fazla şikâyet edilen konu topluma hâkim olan ağır kutuplaşma görüntüsü. Erdoğan bu eleştirilere yanıt verirken kimseyi ayırmadan ve ayrıştırmadan yola devam edeceklerini taahhüt etti. Yeni bir sivil anayasa vurgusu yaptı ve ortaya çıkacak metnin 84 milyonu kucaklaması gerektiğini söyledi. Dış politika konusundaki pozisyonu ise “Ne Doğu’ya ne Batı’ya sırtımızı dönme lüksümüz yok” ifadesiyle özetledi.
İstanbul Sözleşmesi’ne atıfta bulunduğu bölümde ise “Kadın haklarını kâğıtlarda arayanlar var. Aile müessesesini koruyacağız. Geleceğimiz için aileyi sağlama alacağız” dedi. Ekonomiyle ilgili bölümde ise “Dövizdeki dalgalanma Türkiye ekonomisinin gerçeğini yansıtmıyor. Salgına rağmen yüzde 1.8 büyüdük” dedi. “Evinizdeki döviz ve altını ekonomiye kazandırın” çağrısını tekrarladı. Terörle mücadeleye ilişkin kısımda ise PKK’yı eylem yapamaz hâle getirdiklerine işaret etti.
DEĞİŞİM MESAJI