Hakan Çelik Posta Gazetesi

Çılgın hedef

Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu şu günlerde ekonomi bir numaralı konumuz. ABD ve Avrupa Birliği yüz milyarlarca dolarlık kurtarma paketleriyle yaraları sarmaya çalışıyor. Bu fonlara...

30 Temmuz 2020 | 167 okunma

Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu şu günlerde ekonomi bir numaralı konumuz. ABD ve Avrupa Birliği yüz milyarlarca dolarlık kurtarma paketleriyle yaraları sarmaya çalışıyor. Bu fonlara ulaşma imkanımız neredeyse hiç yok. Bizim gibi birikimi ve tasarrufları sınırlı ülkeler için çıkar yol, üretmek, ihracat yapmak ve belli avantajlarımızı kullanmak olacak. Virüs nedeniyle turizm gelirlerimizin ciddi olarak düştüğü bir dönemde ticaret hayati önem kazanıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Nail Olpak’ın başkanlığında, dünya ülkeleriyle yeni fırsatlarının ortaya çıkarılması için pandemi sürecinde de yoğun çalışıyor. Mehmet Ali Yalçındağ’ın başkanlığını yaptığı, DEİK bünyesindeki Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ortaya çıkabilecek yeni fırsatları belirlemek için kapsamlı bir rapor hazırlattı. Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan çalışmada Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 200 milyar doları yakalayabileceğine işaret ediliyor.

Hedefleri itibarıyla hayli iddialı bu raporu ve ABD ile ilişkilerde beklenebilecek gelişmeleri dün online konferansta Nail Olpak ve Mehmet Ali Yalçındağ ile konuştuk. Nail Olpak, ABD ile mutlaka Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapmak gerektiğinin altını çizdi. 2001 yılında 6.4 milyar dolar olan ABD ile ticaretimiz geçen sene 20.8 milyar dolar gerçekleşti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk etapta 100 milyar dolarlık hedef koymuştu. Bunun üzerine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve ABD’li mevkidaşı Wilbur Ross kolları sıvamıştı. Nail Olpak ve Mehmet Ali Yalçındağ’ın altını çizdiği yeni hedefe ulaşılabilir mi? Evet, bence mümkün. Türkiye’nin böyle bir kapasitesi ve potansiyeli var. ABD’yi söylemeye bile gerek yok, dünyanın en dinamik ekonomisi.

Fakat bunun için Washington ve Ankara arasındaki siyasi ilişkilerin de belli bir seyirde ilerlemesi gerekiyor. Karşılıklı güven ortamı mutlaka güçlendirilmeli. Liderden lidere iletişimin yanında üst düzeyde kurumsal işbirliği sağlanmalı.

Kasım ayında ABD’de yapılacak başkanlık yarışında eğer Donald Trump kaybedecekse yeni yönetimle sıfırdan başlamamak adına bu ülkedeki etkili bütün kesimlerle samimi bir diyalog geliştirilmeli.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma