Annemin beni yönlendirmesiyle çocukluk yıllarımda çeşitli ulaşım araçlarına ve teknolojiye ilgi duymaya başladım. 1970’li yıllarda bu konulardaki ilgimizi geliştirebileceğimiz ortamlar yoktu. Kitaplarla yetiniyordum, onlar bile çok sınırlıydı. Çocukların ve gençlerin bilimi, görerek, dokunarak anlamaya çalışması çok önemli.
Geçen hafta gerçekleştirdiğim Bursa ziyaretimin ilk gününde, Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Koordinatörü Ahmet Akhan’ın önerisiyle Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi’ni (GUHEM) keşfettim.
GUHEM’i daha önce duymamıştım. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın işbirliğiyle kurulan harika bir mekân. GUHEM’in kuruluşunda BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ciddi katkısı olmuş.
Objelerin özelliklerini tek tek anlatan GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu ve Bilim-Teknoloji Şube Müdürü Ayşe Hacıoğlu’nun heyecanı bana da geçti. 13 bin metrekarelik kapalı alana sahip GUHEM, uzay ve havacılık alanında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ilk beş merkezi arasında yer alma hedefiyle kurulmuş. Türkiye’nin “millî teknoloji hamlesi” doğrultusunda genç nesillerin uzay ve havacılığa ilgisini artırmak amacıyla hayata geçirilmiş. 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde (European Property Awards) ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde büyük ödülü kazanmış.
GUHEM’e gelenler, insanoğlunun ilk uçuş macerasından son teknoloji roketlere kadar bir dizi temayı dünya standartlarında objelere dokunarak yakından inceleyebiliyor. Tam 154 adet interaktif düzenek bulunuyor. Sovyet kozmonotlardan Türk Hava Yolları pilot eğitim uçaklarına, roket maketlerinden elektrik deneylerine kadar çok ilgi çekici şeyler var. GUHEM’le Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi yan yana. Bursa’da yaşayıp bu mekânlardan haberdar olmayanlara mutlaka gidip görmelerini, Bursa’ya yolu düşenlerin zaman ayırıp uğramalarını öneririm.