Şubat ayından bu yana dünyanın bir numaralı gündemi COVID-19 salgını. Gece gündüz virüs korkusuyla yaşıyoruz. Ölüm tablosu ve hastanelerde yoğun bakım sayılarına bakınca endişelenmekte haklıyız. Ancak COVID-19’a aşırı odaklanma nedeniyle, çok tehlikeli bir dizi hastalıkla ilgili farkındalık ortadan kayboldu.
Kardiyoloji alanında Türkiye’nin önde gelen hekimlerinden Prof. Dr. Bülent Görenek ile konuştum. Evde, kalp krizinden ölümlerde ciddi artış olduğunu anlattı. “Evde ölüm”, kronik hastalık riski olmasına rağmen kaygı ve yoğunluk düşüncesiyle hastanelere gitmek istemeyen insanların bulundukları yerde hayatını kaybetmesiyle ortaya çıkıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz yıl boyunca ölüm nedenleri arasında kalp ve dolaşım sorunları 160 bin 263 kayıp ile ilk sırada yer alırken, kanser ikinci, solunum yolu hastalıkları ise üçüncü oldu. COVID-19 krizinin bize gösterdiği gerçek şu; her ülkenin sağlık kapasitesinin sınırı var ve yığılma durumunda bu limitler kolaylıkla aşılabiliyor. O bakımdan sağlık okur yazarlığını çok önemsiyorum.
Bizim gazetemiz bu konuda Türkiye’de şimdiye kadar önemli bir sorumluluk üstlendi. Sağlık editörü arkadaşımız Özgür Gökmen Çelenk yıllardır çok merak edilen konuları POSTA’nın sayfalarına taşıyor. Şundan artık eminiz; teknolojinin etkin ve yaygın kullanımı, ciddi risk oluşturan bazı sağlık sorunlarının çözülmesini kolaylaştırabilir.
Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında, gözlük, yüzük ve kol bantları var. Ancak sağlığa konsantre olan en yaygın araçlar akıllı saatler. Geçtiğimiz günlerde 2 trilyon dolarlık büyüklüğe erişen Apple, ABD ve dünya pazarını domine ediyor. Mobvoi, Fossil ve Samsung diğer üreticiler arasında.
Uzmanlarla konuştum