Savunmada yerlilik oranı son yıllarda atılan adımlarla yüzde 15'lerden yüzde 70'lere çıktı. Türkiye'ye yönelik uygulanan örtülü ambargolar, savunma sanayiinde sıçramanın itici gücü oldu. İhracatta ve yüksek teknolojili üretimde tüm dünyada dikkat çeken sektör, dışa bağımlılığı en aza indirecek adımları da hızla atıyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunmada Türkiye’nin elde ettiği başarıları anlattı...
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin evsahipliğinde ziyaret ettiğim Roketsan tesislerinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdim. Prof. Demir, uzay yolculuğunun ana temel taşlarını oluşturacak teknolojilerin burada geliştirildiğini söyledi. Demir, Roketsan’ın dünyanın en iyi korunan yerlerinden biri olduğunu ifade ederek dünyanın en güçlü 100 savunma şirketi arasında yer alan Türk şirketleri Aselsan, Roketsan, Havelsan, STM, TUSAŞ, BMC ve FNSS’in geliştirdiği sistemlerin dosta gurur düşmana korku verdiğini söyledi.
ÇOK BOYUTLU DÜŞÜNMEK ZORUNDASINIZ
Türkiye’nin savaş uçağında İngiliz Rolls Royce şirketinin motoru kullanılabilecek mi?
Rolls Royce bu uçak için belli bir ortaklıkla motor geliştirmeyi teklif etmişti. Bizim kabul edemeyeceğimiz bazı şartları vardı. Bunları uzun süre müzakere ettik. Şu anda anlaşabilir durumda olduğumuzu düşünüyoruz. Rakamsal bazı konular var. Yani top onlarda. Bütün parametreleri önümüzde görüp karar vereceğiz. Yine ilk hangardan çıkışı ve ilk uçuşu gerçekleştirmek üzere dünyada mevcut motorlarla da ilgileniyoruz. Çok boyutlu düşünmek zorundasınız. Ayrıca kendi milli motorumuzu geliştirme çabalarımıza devam ediyoruz. Özetle üç seçenekli bakıyoruz: