Hakan Çelik Posta Gazetesi

Hollanda’nın başarısını tekrarlamak mümkün

Pandemi döneminde gıda gibi hayati alanlarda dünyada kendi kendine yeterli olmak başlı başına bir zenginlik olarak kayda geçti. Bağımlı olmanın stratejik açıdan ne kadar riskli olduğu görüldü....

17 Şubat 2022 | 256 okunma

Pandemi döneminde gıda gibi hayati alanlarda dünyada kendi kendine yeterli olmak başlı başına bir zenginlik olarak kayda geçti. Bağımlı olmanın stratejik açıdan ne kadar riskli olduğu görüldü. Türkiye’nin tarımsal zenginliği ve potansiyeli çok büyük. Buna karşın istediğimiz hedefleri bir türlü tutturamıyoruz, maliyetler yüksek; çiftçi kazanamamaktan, vatandaşlar yüksek fiyatla ürün almaktan şikâyetçi. Ülkemizi büyük çapta ithalat yapan ülke olmaktan çıkarıp yeniden üreten, ihraç eden konuma taşımamız şart.

Zira 2050’de nüfusumuzun ihtiyacı için yüzde 50’lik üretim artışına ihtiyacımız var. Sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırıp kurumsallaştırmamız, daha az kaynakla daha çok tarım yapmayı öğrenmemiz lazım. Son dönemde market raflarındaki fiyatlar, sorunun asıl nedeni gibi görülüyor. Bunun ciddi bir mesele olduğu doğru ancak meselenin asıl çözümü bence tarlada. Temel gıda ürünlerindeki KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi güzel bir adım oldu. Fakat bir dizi alanda daha çok çalışmalıyız.

Çiftçiye-köylüye, yetiştiriciye daha fazla kulak vermeliyiz. Maliyet ve üretim süreçlerini çok iyi takip etmeliyiz. Tarımı ve hayvancılığı yeniden sevmeli ve sevdirmeliyiz. Çiftçi ürüne ve tarlaya küsmemeli. Açlığı, yoksulluğu ve şehirlere göçü engellemek açısından da tarımda gerçekleştireceğimiz hamleler çok önemli. Batılı ülkelerde her ev, otel ve restaurant atıklarını sonuna kadar kullanıyor ve neredeyse kompost gübre fabrikası görevi üstleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği “Sıfır Atık” projesinde ciddi yol alınmıştı.

Benzer projeler evsel atıklar için de geliştirilmeli. Tarım Bakanlığı’nın İklim Raporu’na göre toprak verimliliği 10 yılda yüzde 23 azaldı. Gelecek 30 yılda tarımsal verimlilikte yüzde 25 düşüş olacak. Kuraklık riski hâlâ ciddi boyutta. Meteoroloji Genel Müdürlüğü geçen yılın kuraklık haritalarını yayınladı. Güneydoğu Anadolu bölgemizde durum vahim. Türkiye buğdayın yaklaşık yüzde 15’ini, kırmızı mercimeğin yüzde 75’ini buradan sağlıyor.

EN ZENGİNLER TARIMDA! 

Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi kim biliyor musunuz? Geniş topraklara ve elverişli iklime sahip İspanya, Fransa veya İtalya değil. Avrupa’nın bir numaralı gıda üreticisi, 100 milyar dolarlık ihracatla Hollanda! Hatta dünya çapında ABD’den sonra ikinci sırada. Kullanılabilecek toprak alanları çok sınırlı, nüfus dağılımı çok sıkışık, sürekli sular ve seller altında bir yer. İşgücü pahalı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma