Hakan Çelik Posta Gazetesi

Türkiye aşısını geliştiren 10 ülkeden biri oldu

Acil kullanım onayı alan ve seri üretimine başlanan yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ta randevular bu hafta açılıyor. TURKOVAC aşısıyla vatandaşlara Sinovac ve BioNTech aşılarının yanında...

30 Aralık 2021 | 200 okunma

Acil kullanım onayı alan ve seri üretimine başlanan yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ta randevular bu hafta açılıyor. TURKOVAC aşısıyla vatandaşlara Sinovac ve BioNTech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulmuş oluyor. Peki, bu aşamaya nasıl gelindi?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde her ay bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığındaki toplantılara, ilgili bakanların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) başkanları ile yerli aşı sürecinde yer alan ilgili kurum temsilcileri ve paydaşlar katıldı.

TÜBİTAK ve TÜSEB’in maddi ve teknik destek sağladığı aşı çalışmalarının tüm fazlarında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) onay mercii olarak yer aldı. TURKOVAC Kayseri Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından geliştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, en başından bu yana neredeyse günlük bilgiler alarak süreci takip ediyordu. Yerli aşı çalışmalarında ne durumda olduğumuzu kendisine sordum.

Sadece Türkiye’nin değil, birçok ülkenin aşıya ihtiyaç duyduğunu belirten Oktay, “Aşıya erişim sağlayamayan ciddi bir coğrafya var. O bölgeler için de iyi bir şans olacak” dedi. Oktay, faz 3 sürecinde Pakistan, Azerbaycan, Arjantin, Kolombiya ve Polonya başta olmak üzere TURKOVAC’ın tüm dünyada kullanılan bir aşı olması, uluslararası nitelik kazanması için önemli adımların atıldığını vurguladı.

Aşıda nihai çalışmaların Kırgızistan’da yürütülmesi konusunda bu ülkenin Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile mutabakata varıldığını hatırlattı. Fuat Oktay, seri üretim için kapasite artırım çalışmalarının bir yandan sürdüğünü, ilgili kurumların mevcutta aşı üretim kapasitesi olan özel sektör firmalarımızla kapasite artışı için yakın çalıştıklarının, teknik ve mali destek verdiklerinin altını çizdi.

ATEŞ HOCA NE DİYOR?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma