Türkiye Amerika Birleşik Devletleri’nden 40 adet yeni F-16 ve ayrıca mevcut uçakların modernizasyonunda kullanılmak üzere 80 adet kit satın almak istiyor. Peki F-35 uçakları gündemdeyken buraya nasıl gelindi? Önce neler yaşandığını hatırlatayım: Türkiye, geleceğin savaş uçağı olarak kabul edilen 5. nesil F-35’lerin program ortağı olmuştu.
Başka bir ifadeyle bu gelişmiş uçağın en önemli üreticilerinden biriydi. Ankara füze savunma sistemi konusunda da NATO ve özellikle ABD ile birlikte hareket etmek istedi. Patriot füzelerine talip oldu. Ancak Ankara ile Washington arasında çeşitli cephelerde ortaya çıkan görüş ayrılıkları sebebiyle NATO ülkeleri, Türkiye’nin korunması amacıyla verdikleri Patriot sistemlerini teker teker çekti.
Türkiye, Katyuşa ve diğer füzelerin hedefi olmaya başladı. Sınır bölgesinde çok sayıda köye füze isabet etti. Suriye ile Irak’taki otorite boşluğu ve terör üsleri, Kafkasya’daki istikrarsızlık ve İran’ın belirsiz hamlelerine Yunanistan’ın hızlı silahlanması eklenince Türkiye acil olarak füze savunma sistemi temin etmeye karar verdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Patriot alınmak istendi. Teklifler iletildi. Ancak uzun bir zaman geçmesine karşın ABD bu isteğe yanıt vermedi. Yönetim Kongre engellerine işaret etti, Türkiye’nin istediği bedelin kabul edilmediği, füzeler satılsa bile teknoloji transferinin söz konusu olamayacağı yanıtı verildi.
EN KRİTİK KARAR
Ankara bunun üzerine Çin ve Rusya ile görüşmelere başladı. Önce Çin ile anlaşmaya yaklaşıldı ancak bir süre sonra bu teklifin değerlendirilemeyeceği açıklandı. Ardından Rusya ile S-400 diyaloğu hızlandı. Sonunda Türkiye Moskova’dan S-400’leri almaya karar verdi.