Koç Topluluğu, bugün ülkemizin en büyük özel kuruluşu durumunda. Şirketlerin toplam cirosu milli gelirimizin yüzde 6’sına karşılık geliyor. Grup, Türkiye ihracatının da yaklaşık yüzde 7’sini gerçekleştiriyor. En büyük 4 sanayi kuruluşu Ford Otosan, Arçelik, Tüpraş ve Tofaş, Koç çatısı altında faaliyet gösteriyor. Grubu bugün küresel bir oyuncu hâline getiren temeller, merhum Vehbi Koç döneminde atıldı. Amerikan Ford Motor Company şirketiyle önce bayilik anlaşması yapan Vehbi Bey zamanla bu şirketle Türkiye arasında önemli bir işbirliği köprüsü kurdu.
Koç ile Ford arasındaki 100 yıllık ilişkide bugüne kadar farklı tipteki araçlar Türkiye’de satışa sunuldu. Binek modellerden ticarilere kadar bir dizi Ford marka araç buradaki tesislerde üretildi. Bunlar arasında efsane Consul, Thames Trader, Transit ve Cargo gibi modeller de var. Anadol ve Ford Taunus farklı dönemlerde Türkiye’nin binek otomobil tutkusuna yanıt veren araçlar arasındaki yerlerini aldı. Bir dönem Ford Escort da burada üretildi.
2012 yılında Ford Başkanı Bill Ford ile Detroit'te görüşmüştüm. 2012 yılında Ford Başkanı Bill Ford ile Detroit'te görüşmüştüm.
Ford Otosan’ın başarısı AR-GE gücü ve ihracat kapasitesinden geliyor. “Made in Turkey” damgalı araçlar dünyanın her yerine ulaştırılıyor. ABD gibi çok rekabetçi bir pazara ciddi sayıda ihracat yapılmasının da altının çizilmesi gerekir. 2011 yılının sonlarında Ford Otosan’ın ürettiği Connect modellerinin New York’ta taksi olarak seçilme töreni için ABD’ye gitmiştik.
Türk endüstrisi adına büyük bir gurura tanıklık ettiğimiz bu etkinlikten döndükten kısa bir süre sonra Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay geçirdiği kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrıldı. Daha sonraki yıllarda gerek Rahmi Koç gerekse Ali Koç’la birlikte ziyaret ettiğimiz Avrupa’nın prestijli fuarlarında Ford Otosan ürünlerinin ne kadar yoğun ilgi gördüğüne tanıklık ettik. Otomotiv grubunun bugünkü seviyesine ulaşmasında Rahmi M. Koç’un kararlılığının ağırlıklı rolü var.