Halit Yerebakan Sabah Gazetesi

Kalbinizi günde iki kez ılık duş alarak koruyun

Sıcaklık artışının rahatsız edecek düzeye gelmesi, kronik hastalığı olanlar için riskli hale geldi. Bu aylarda, özellikle kardiyovasküler hastaların güneşe çıkarken dikkat etmesi...

12 Temmuz 2017 | 539 okunma

Sıcaklık artışının rahatsız edecek düzeye gelmesi, kronik hastalığı olanlar için riskli hale geldi. Bu aylarda, özellikle kardiyovasküler hastaların güneşe çıkarken dikkat etmesi gerekiyor. Aşırı nemli ve sıcak havalar, kalp ve dolaşım sistemlerini zorlayabiliyor.
Kalp hastalığı, günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde her üç kişiden birinde kalp-damar hastalığı görülmektedir. Böylesine yaygın görülen bu hastalıktan korunmak için beslenme düzenine dikkat edilmeli, stres, sigara ve alkolden uzak durulmalı, günlük hayatta hareketli olmaya özen gösterilmelidir. Özellikle sıcaklık artışıyla birlikte dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise su tüketimidir. Su kadar maden suyu tüketimi de önemlidir. Terleme sonucu vücut, sodyum kaybına uğrar. Maden suyu, içerdiği mineraller ile vücudun mineral kaybını önler. Özellikle yazın, günde bir-iki şişe maden suyu tüketilmeli.

BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Sıcaklığın artması ve nem ile birlikte vücut aşırı terlemeye başlar. Terleme, kardiyovasküler sistemin zorlanmasına sebep olur. Terleme sonrası yeteri kadar sıvı tüketilmezse kan akışı yavaşlar ve kan pıhtılaşmaya başlar. Ter ayrıca kas kasılmaları, sinir iletileri ve su dengesi için gerekli olan sodyum, potasyum gibi minerallerin de kaybolmasına neden olur. Bu kayıplara karşı vücut, su tutan ve mineral kayıplarını en aza indirgeyen hormonları salmaya başlar. Tüm bu süreçlerin sonucunda kalpte ritim bozuklukları, tansiyon problemleri ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla özellikle kalpdamar hastalarının bol su tüketmesi gerekir. Risk taşıyan hastalar 12.00-14.00 arasında sokağa çıkmamalı. Ayrıca gün içerisinde bol su tüketmeli.
Çok fazla vücut sıvısı kaybetmek, vücudunuzun sıcaklığını artırabilir. Bu durum, ısı ya da sıcak çarpması ile sonuçlanabilir. Terleme, soğuk deri, baş dönmesi, bayılma, kas krampları, ayak bileğinde ödem (şişme), sığ veya hızlı nefes alma, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ısı çarpmasının belirtileridir. Vücudunuz çok sıcak olmamalı. Vücut sıcaklığının normal seyrinin üzerine çıkması, vücudun tüm kimyasal işlemlerini yürüten proteinlerin çalışmasını durdurabilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 196 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 160 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 144 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 182 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 342 Okunma