Halit Yerebakan Sabah Gazetesi

Kırık kalp sendromu kalbinizi yormasın!

Obezite, hareketsiz yaşam, sigara, alkol, yüksek tansiyon, kolesterol, sağlıksız beslenme ve stresin; kalp hastalığı riskini artıran faktörler olduğunu artık neredeyse hepimiz biliyoruz. Fakat bunlar, kalp hastalığı...

16 Mart 2018 | 133 okunma

Obezite, hareketsiz yaşam, sigara, alkol, yüksek tansiyon, kolesterol, sağlıksız beslenme ve stresin; kalp hastalığı riskini artıran faktörler olduğunu artık neredeyse hepimiz biliyoruz.
Fakat bunlar, kalp hastalığı riskinizi artırabilecek tek faktör değildir. Öyle ki, aşk hayatınız gibi görünüşte zararsız görünen faktörler, çocukluğunuzu nasıl geçirdiğiniz ve hatta ilk ergenliğe adım attığınız yaşınız bile kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir.
Ülkemizde ve dünyada ölüm nedenlerinin başında hâlâ kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Araştırmalara göre, sadece Avrupa'da yılda yaklaşık 4 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor.
Bu korkutucu tablonun elbette birçok nedeni var. Kalp hastalığı riskiniz; yaşınız ve ailenizin sağlık geçmişi gibi kontrolünüzün dışında olan bazı faktörlere de bağlı olabilir. Fakat sigara içmek ve fiziksel aktivite düzeyiniz gibi diğer risk faktörleri sizin elinizdedir ve aslında yapacağınız değişiklerle büyük bir fark yaratabilirsiniz.
Eğer gerçekten kalp hastalığı riskinizi azaltmak istiyorsanız, sadece kalp hastalıkları için herkesin bildiği risk faktörlerine değil, aynı zamanda sinsice sizi etkileyebilecek olanlara da dikkat etmeniz gerekir. Bugün sizlere bu nedenlerle ilgili bilgi vereceğim...

Ergenliğe ilk adım yaşı önemli
ABD'de Pediatrik Endokrinoloji ve Metabolizma dergisince yapılan bir çalışmada, 12 yaşından önce ilk adet dönemine giren kadınların, 13 ya da daha büyük yaştaki kadınlara kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının yaklaşık yüzde 10 daha fazla olduğu bulunmuştur.
Araştırmacılar, bunun tam olarak neden olduğu konusunda bilgi vermese de, diğer araştırmalar östrojen seviyelerini artırmanın (ergenlik döneminde önemli bir rol oynayan bir hormon) yaşamınız boyunca kan pıhtıları ve felç riskini yükseltebildiğini gösterdi.

Zayıflama ilaçlarına dikkat!
Bir türlü kilo veremeyen...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 196 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 160 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 144 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 182 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 342 Okunma