Halit Yerebakan Sabah Gazetesi

Kışın çocuklarınızı grip ve nezleden koruyun!

Havaların soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda geçirilen süre de artıyor. Bu da çocukların kış hastalıklarına çok daha kolay yakalanmasına sebep oluyor Kışın havaların soğumasıyla...

21 Aralık 2016 | 171 okunma

Havaların soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda geçirilen süre de artıyor. Bu da çocukların kış hastalıklarına çok daha kolay yakalanmasına sebep oluyor

Kışın havaların soğumasıyla birlikte birçok aile soluğu alışveriş merkezi, oyun merkezi gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda alıyor. Bu ortamlarda vakit geçirmenin özellikle çocuklar üzerinde sağlığa bazı olumsuz etkileri var. En sık görülen olumsuz etkisi de damlacık enfeksiyonu hastalıklarının artması. Öksürme, hapşırma ile ortama yayılan damlacıklar ya direkt olarak ya da ortamdaki eşyalara tutunarak, diğer çocukların bu eşyalara temas etmesi veya ağızlarına götürmesi ile bulaşıyor. Kış aylarında daha sık gözlenen çocuk hastalıkları şunlardır:

Nezle (Soğuk algınlığı): Virüsler tarafından oluşturulan hafif seyirli, üst solunum yolları belirtileriyle seyreden ve dünyada en fazla görülen hastalıktır. Virüslerle karşılaştıktan 24-72 saat kadar sonra boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı hissinin ardından hızla burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, öksürük ve halsizlik meydana gelir. En sık görülen komplikasyon orta kulak iltihabı ve sinüzittir. Grip ile karıştırılmamalıdır. Tedavide antibiyotiklerin yararı olmadığı gibi, solunum yollarındaki yararlı bakterileri baskılayarak zararlı bile olabilir.

HASTALIK KREŞLERDE YAYILIYOR
Grip: İnfluenza virüsün sebep olduğu, üst ve alt solunum yollarını tutan son derece bulaşıcı bir enfeksiyondur. Hasta kişilerin öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında dışarı saçtıkları küçük damlacıklar yoluyla; ayrıca virüs bulaşmış ellerle temas etmek, öpüşmek, hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu telefon ahizesi, kapı kolu ve havlu gibi eşyalar da hastalığı bulaştırabilir.
Özellikle ev, okul, kreş, iş yeri, toplu taşım araçları gibi mekanlarda hastalık kolayca bulaşabilir. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları oluşur.
Göz hareketleri sırasında ağrı olması tipik bir belirtidir. Çocuklarda daha yüksek ateş olur ve bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Yatak istirahatinin yanı sıra yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler kullanılabilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 196 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 160 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 144 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 182 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 342 Okunma