Çoğunlukla kronik seyreden sedef hastalığı, farklı görünümlerle karşımıza çıkan ve toplumda oldukça sık rastlanan deri hastalıklarından biridir. Genellikle 15-30 yaş aralığında ortaya çıksa da her yaşta görülebilen sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Oluşma nedeni tam olarak açıklanamasa da hastalığın bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonucu seyir aldığı düşünülür. Hastalıkla ilgili en sık karşılaşılan sorulardan birisi, "Döküntünün aslında sedef hastalığı olup olmadığını nasıl anlarım?"dır. Bu yazımda sedef hastalığının tanımını, tiplerini ve tedavi alternatiflerini anlatacağım…
PARLAK VE KURU KEPEKLERDİR
Farklı görünümlerde oluşabildiği gibi en sık görülen ve hastalığın sedef adını almasına neden olan başlıca belirtileri; kırmızı, hafif kabarık bir bölgeye yerleşik olan beyaz, parlak ve kuru kepeklerdir.
Ayak tabanı ve avuç içinde sertleşme, çatlamalar şeklinde görülebilir.
Koltuk altı ve göbek deliği gibi vücudun katlanabilir bölgelerinde pişikle karışabilecek bir görünümde ortaya çıkabilir.
Hastaların dörtte birinde ise tırnakta çukurcuklar, sarı-kırmızı yağ damlası görünümünde lekeler, tırnak içlerinde boşalma ya da kalınlaşma, tırnak altında kanama ve de tırnak yüzeyinde düzensizlikler görülebilir. En sık saçlı deri, diz-dirsek, kuyruk sokumu ve kalçada oluşur. Bazen de egzama, alerjik deri hastalıkları ile karıştırılabilmektedir.
HORMONAL DEĞIŞIKLIK ETKILIYOR
Sedef hastalığını tetikleyen faktörler şunlardır:
Bu türler şöyledir:
Kaşıntılı veya ağrılı olabilen bu plaklar, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
Ancak en sık görüldüğü bölgeler; dirsekler, dizler, bel ve kafa derisidir.
Sedef hastalarının yüzde 80'inde bu tür görülmektedir.
Sedef hastalığı, bazı anlarda el ve ayak tırnaklarını da olumsuz etkiler.
Yaygın olarak tırnakların kalınlaşmasıyla görülür ve tırnağın üzerinde çökme, tırnağın yatağından ayrılması gibi etkilere yol açar.
KAŞINTI KONTROL ALTINDA OLMALI
Sedef hastalığı diğer cilt hastalıkları ile karıştırılabileceğinden, doktorunuza başvurmak; size uygun bir tanı konulmasına ve sizin için en iyi tedavi planının oluşturulmasında yardımcı olacaktır.
Sedef hastalığının tedavisi hastanın genel sağlığı, yaşı, yaşam tarzı, sedefin çeşidi, yaygınlığı ve hastanın daha önce gördüğü tedaviler göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Sedef hastalığı ile mücadelede yapılması gereken ilk şey; cildi kurutmayan sabunlar tercih edilmeli ve kuruluğu gidermek için de nemlendirici krem ve/veya losyonlar kullanarak deri üzerindeki pullar ortadan kaldırılmalı ve kaşıntı kontrol altına alınmalıdır.
RETINOLLÜ KREMLER KULLANILIR
Modern tıpta sedef hastalığı steroid ilaçları, ışık terapisi ve ağızdan alınan ilaçlar gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Tedavi yöntemleri içerisinde yer alan topikal ilaçlar da cilde doğrudan uygulanan solüsyonlar, kremler ve spreylerdir. Bazıları steroid içerir, bazılarında D vitamini analoğu bulunur, bazılarında steroid ve D vitamini analoğu bulunur ve bazıları da retinoid içerir.
SEDEF HASTALIĞINA KARŞI IŞIN TEDAVISI
TEDAVI doğal (güneş ışınları) ya da yapay UV ışını kullanımı ile gerçekleştirilir.
Işın tedavisi uygulamalarında, tedavi uygulaması tek başına ya da diğer ilaçlarla birleştirilerek gerçekleştirilebilir.