Hande Fırat Hürriyet Gazetesi

Avrupa’da sağın yükselişine Ankara nasıl bakıyor 

Avrupa toz duman.

11 Haziran 2024 | 1.268 okunma

27 Avrupa ülkesinde yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, merkez partilerin oy kaybettiğini, mülteci karşıtı politika izleyen aşırı sağ ve radikal partilerin yükselişini ortaya koydu. AB endişeli. Peki Ankara’da bu sonuçlar nasıl okunuyor? Son seçimler 2019 yılındaydı, o günden bugüne nelerin değiştiğini ve aşırı sağdaki yükselişin nedenlerini Ankara’ya göre sıralayalım:

EN BÜYÜK SORUN MÜLTECİ AKINI

-Ankara’ya göre önce Suriyeliler, ardından Ukrayna savaşı Avrupa’daki mülteci sayısını artırdı.

-Avrupalı seçmen, kaynakların önemli bir bölümünün mültecilere gitmesinden şikâyetçi.

-Pandemi, savaşlar ve mülteciler Avrupa ekonomisini sarstı.

-Son dönemde enflasyon, işsizlik, tarımdaki sıkıntılar, yüksek fiyatlara tepki hatta protestolar var.

-Aşırı sağ partiler seçmeni tam da bu başlıklardan yakalıyor. Özellikle “Ben kendimi düzeltememişken, kaynaklarım neden başkalarına gidiyor?” söylemi öne çıkıyor.

TÜRKİYE’YE ETKİLERİ NE OLUR

Avrupa’da aşırı sağın iki lideri adeta öncü güç rolüne bürünmüş durumda. Biri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, diğeri Ulusal Birlik Partisi Lideri Fransız Marine Le Pen... Her ikisi de AB’nin tüm yükü çektiğinden şikâyetçi. Peki Avrupa’da aşırı sağın yükselmesi Türkiye’yi nasıl etkiler?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pençe-Kilit, Suriye ve terörle mücadele bölgelerinde kılıç çekenler olacak 03 Eylül 2024 | 833 Okunma Dijital bağımlılıkla mücadelenin yol haritası 01 Eylül 2024 | 117 Okunma Hürriyet Yüksekova’da Harekât Merkezi’ndeydi... Bakan Güler: Suriye ile çözülmeyecek bir sorun yok 31 Ağustos 2024 | 145 Okunma Suriye düğümünde yol haritası arayışı 27 Ağustos 2024 | 624 Okunma Bir durun artık 26 Ağustos 2024 | 609 Okunma