Moskova, Ukrayna’da işgal edilen dört bölgenin Rusya’ya katılmasına ilişkin bugün Kremlin’de imza töreni düzenliyor. Açıklamayı bizzat Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, konuyla ilgili Türkiye’den destek istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Putin ile telefonla görüştü.
Görüştü ama Ankara aslında sonucun değişmeyeceğini biliyordu. Putin’in “inatçı” karakteri ve daha önce yaptığı açıklamalar ışığında Ankara, Moskava’ya açtığı telefonla bir anlamda “Türkiye’nin pozisyonunun bilinmesini, bunun da kayda geçmesini” istedi. Peki ne olur? Batı ve Rusya arasında iplerin daha da gerileceği aşikâr. Ancak bu daha geniş bir savaşa ya da nükleer tehdide neden olur mu? Soruların yanıtlarını aradım. Ankara’nın bakış açısını üst düzey kaynaklarımdan aldığım bilgiler doğrultusunda maddeliyorum:
HİBRİT VE UZUN SAVAŞA DOĞRU
“Ankara işlerin daha da zora gireceğini düşünüyor. Putin’in ilhak ve imza töreniyle bir anlamda Batı’nın eline koz verdiği değerlendirmesi yapılıyor.
Gerilim artacak. Çünkü Rusya Devlet Başkanı Putin referandum bölgelerine yönelik yapılacak bir saldırının “Rusya topraklarına” yapılmış olacağını söylemişti. Eğer Ukrayna o toprakları alma çabası içine girerse, Rusya “Kendi toprağımı koruyorum” diyecek.
Süreçte Batı’nın Ukrayna’ya sofistike silah yardımı yapmaya devam edeceği biliniyor. Ankara, Putin’in “kendi toprağına” olası saldırı karşısında Batı ile ilişkilerinin daha da gerileceğini bekliyor.
Milli Güvenlik Kurulu’nda da ele alınan konuyla ilgili Ankara’da “Savaş uzayacak” değerlendirmesi yapılıyor. Ancak Üçüncü Dünya Savaşı ya da savaşın daha da genişlemesi şimdilik beklenmiyor. Hibrit savaş ve bir anlamda Soğuk Savaş’ın birlikte yaşanacağı bir dönem olarak değerlendiriliyor.
ABD: YUNANİSTAN’DAKİ ÜSLER SİZE DEĞİL RUSYA’YA KARŞI (İNANIRSANIZ)
ABD’nin Yunanistan’daki üsleri, Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı, Yunanistan’ın adaları silahlandırması ve silahlandırmaya da devam etmesi... Bölgenin Türkiye açısından en kritik meselesi. Milli Güvenlik Kurulu’nda da ayrıntılarıyla görüşülen gelişmeler ışığında Ankara-Washington hattına bakacağız: