Hasan Bülent Kahraman Sabah Gazetesi

Beyoğlu’nda gezmezsin...

Sözüm söz, bahsettiğim nostalji konusunu bambaşka ve hayli çarpıcı olduğunu düşündüğüm bir noktaya getireceğim ama Beyoğlu hakkında Çınar Oskay'ın yayını devam edince ve Belediye...

07 Temmuz 2017 | 201 okunma

Sözüm söz, bahsettiğim nostalji konusunu bambaşka ve hayli çarpıcı olduğunu düşündüğüm bir noktaya getireceğim ama Beyoğlu hakkında Çınar Oskay'ın yayını devam edince ve Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan önemli tespitlerde bulununca konuya buradan devam etmek zorunlu oldu.
Demircan, Beyoğlu için 150 milyon dolar harcandığını belirtiyor.
Bölgenin genişlediğini, her köşesine canlılık geldiğini ve hepsinden önemlisi semtin yeni bir ruha kavuştuğunu, yeni bir insan coğrafyasına açıldığını belirtiyor. Altyapının çağdaşlaştırıldığını vurguluyor. Örneğin, Tarlabaşı dönüşümünün bugünkü temel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlandığını işaret ediyor. Semtin diğer önemli mahallelerinde meydana gelen tüketim alışkanlıklarının Beyoğlu'na taşınması gerektiğini ise döne döne vurguluyor.

***

İmdi... Bundan bir süre önce bir yazı yazıp Beyoğlu'nda önemli bir dönüşüm yaşandığını söylemiştim. Bu bir tür soylulaştırmaydı.
Bu yazı çok tartışma uyandırdı. O zaman semti bir tür 'underground' olarak kullanmak isteyen çevreler tepki gösterdiler.
Beyoğlu'ndaki kozmopolit, eğlenceye dönük, yeraltı hayatının yitirilmesi karşısında bu soylulaştırmaya karşı çıktılar.
Haklı oldukları noktalar elbette var.
Eğer soylulaştırma bir tür 'iz, tarih ve bellek silme' işlemiyse ve 'kent demokrasisi' bakımından taşınamaz boyutlar içeriyorsa hadise bir 'sermaye çatışmasına' döner.
Orada da kimin haklı olduğu bellidir. Ama dönüştürüm bir temel ihtiyaçtan karşılanıyorsa onu da yerine oturtmak gerek.
Peki, o dönemde bana tepki gösterenler şimdi neyi arıyor, neden yakınıyor? Beyoğlu bugünkü haline soylulaştırıldığı için mi geldi? Tersine, Demircan belirtiyor, bir tarihte benim gibi Kaktüs Bar'ın müdavimi olup oradan çıkmayanlar Karaköy'e indiler. (Ben Karaköy'e gidenlerden değilim.) Kalanlar bir süre Beyoğlu'nu kullandılar. Ama daha sonraki gelişmelerle bu defa onlar da Beyoğlu'na sırt döndüler.
O gelişmeleri, 'karideslerin kafalarını emen' internet kullanma becerisi güçlü yemek yazarı hayli Oryantalist bir şekilde açıklıyor, 'Orta Asya'da bir yerlere benzemiş' diyor. Bilmem, belki Ortadoğu demek istiyor. Her neyse... Önemli olan Beyoğlu'nun Arap ve Suriye ağırlıklı bir nüfus ile yüklenmesi.
Yerleşik nüfus da bu oluşumu kabul etmiyor. Peki, 'soylulaştırmaya' karşı çıkıldı, anladım, şimdi neye karşı çıkılıyor?

***

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.038 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 280 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 268 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 356 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 331 Okunma