Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Prof. Mustafa Çolak, son dönemin tayin edici isimlerinden Bülent Ecevit hakkında bir kitap yayınladı: Bülent Ecevit: Karaoğlan. Çolak'ın kitabı bir biyografi. Elbette analitik bir çalışma. Örneğin ve çok doğal bir biçimde, uzun zamandır hep üstünde durduğum bir hususu yerine getiriyor ve Ecevit'in bizzat 1950 sonrası yazdığı yazıları doğrudan kullanıyor, her ne kadar sınırlı bir yaklaşımla olsa da. Ecevit 'olgusu'na da daha geniş, politojik bir açıdan bakıyor
30 yıldır Amerika'ya gidip gelirim.
Bu yolculuklarımın çesitli nedenleri vardır. Farklı maksatlarla oldugu için bu yolculuklar, her defasında yolculugumu hazırlayan alana ait Türkiye hayalleri kurarım.
Bu tahayyüllerimin bazıları gerçeklesti.
Mesela görsel sanatlar alanında aklıma gelmeyen, muhayyileme sıgmayan hususları simdi Türkiye'de yasıyorum.
Amerika'ya her gittigimde gezdigim kitapçılarda iki konu beni hâlâ sasırtıyor.
Ama bir alandaki eksigimizi gideremedik. Amerika'ya her gittigimde gezdigim kitapçılarda iki konu beni hâlâ sasırtıyor.
Birincisi, Amerikan tarihine ait en olmayacak konuların bile kapsamlı kitaplar olarak irdelenmesi. Ikincisi, Amerikan siyasetini olusturan sahsiyetler hakkında yazılmıs biyografik kitaplar.
Bir siyaset bilimci olarak hâlâ geçmis siyasal yapının, onu meydana getiren sahsiyetlerin yeterince irdelendigini düsünmem.
Türk siyasal tarih ve yapısı hakkında son derecede degerli incelemeler yayımlamıs Prof. Feroz Ahmad, Prof. Yılmaz Esmer'in editörlügünü yaptıgı bir söylesiler kitabında bir ögrencisine Maresal Fevzi Çakmak'ın analitik biyografisini yazmasını önerdigini ama reddedildigini belirtiyor.