İlk sayısı 20 Aralık 1961 tarihinde yayınlanan YÖN dergisinde kapitalist büyüme senaryolarına karşı çıkılır. Kapitalist sisteme karşı sosyalizm ve devletçilik savunulur. Siyaset, basın ve medyanın büyük sermaye tekellerinin elinde kontrol altına alınmasına dikkat çekilir. Emperyalist şirketlerin saldırganlığına karşı, ulus devletlerin yeniden devletçilik uygulamalarına dönmek zorunda kalmaları gerektiği, yeni devletçilik adı altında kendi kurtuluşlarını sağlayacak bürokratik programlara öncelik vermeleri gerektiği ifade edilir.
Prof. Dr. Anıl Çeçen, “Türkiye’de YÖN Hareketi” başlıklı incelemesinde YÖN’ü şöyle anlatıyor:
“YÖN hareketi bir eğilim olarak, Demokrat Parti yönetimine yönelik iç muhalefet hareketlerinin içinden doğuyor ve ülkede geleceğe dönük yeni bir yapılanmanın öncüsü oluyor.
“YÖN dergisi 164 bilim adamı ve yazarın imzalarıyla iç ve dış kamuoyuna bildirilirken, derginin dayandığı fikirler ve ilkeler açıkça dile getiriliyor ve bu doğrultuda adımlar atılabilmesi için nasıl bir yol izleneceği açıklanıyor. Kendisine bir devlet modeli olarak Kemalizm’i benimsiyor. YÖN bildirisi ülkenin önde gelen aydın ve yazar kadrolarını devreye sokarak, onların sahip olduğu ulusal birikimi gündeme getirmeyi hedefliyor.
“YÖN, Sosyalizm ve Kemalizm birlikteliğinin yollarını açmaya çalışıyor. Kemalizm’in ulusal bir devlet modeli olarak kapitalist batı dünyası ile sosyalist doğu dünyası arasında yer aldığı iddia ediliyor.
“Yirmi birinci yüzyıla doğru ilerlerken ortaya çıkan YÖN akımı, Türk solunu fazlasıyla sarstığı gibi aynı zamanda Türkiye’deki yeni siyasal oluşumların ortaya çıkmasında da etkin bir rolü olmuştur. YÖN dergisinin kurucusu ve YÖN hareketinin teorisyeni olarak öne çıkan Doğan Avcıoğlu eski bir planlama uzmanı olarak hazırlamış olduğu ‘Türkiye’nin Düzeni’ isimli kitabıyla dünya tarihi içinde Türkler ve Türk devletleri konularını incelemiş ve bu doğrultuda bazı önemli öneriler geliştirerek, kurucusu olduğu YÖN hareketinin istekleri doğrultusunda YÖN’cülüğü bir siyasal ve toplumsal akıma dönüştürmeye çaba göstermiştir. ÇALIŞANLAR PARTİSİ ile birlikte Sosyalist Kültür Derneği oluşumları, YÖN hareketinin Türkiye için yol gösteren bir öncülük girişimleri olarak tarih sahnesinde gündeme gelmişlerdir.”