Hilal Kaplan Sabah Gazetesi

Siber savaşımızın anlatılmayan hikâyesi

"Geçmişte olduğu gibi, bugün de titizlikle soruşturacağız. Bu sızıntıları yapanları bulabilirsek, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklar." Başkan Obama, 2012'de yaptığı basın...

18 Temmuz 2017 | 3.874 okunma

"Geçmişte olduğu gibi, bugün de titizlikle soruşturacağız. Bu sızıntıları yapanları bulabilirsek, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklar." Başkan Obama, 2012'de yaptığı basın açıklamasında böyle diyordu.
Ancak operasyonun ayrıntılarının hukuksal süreçte ortaya dökülmesinden çekinildiği için tek dava dahi açmadı. Peki sızdırılan operasyon neydi?
Haziran 2012'de, New York Times'ın "Milli Güvenlik muhabiri" David Sanger, ABD'nin, İsrail ile beraber yürüttüğü ve siber savaş tarihindeki en büyük saldırısının detaylarını haberleştirdi. İsimlerini vermek istemeyen kaynaklara dayanan haberde, 2010 yılında, İran'ın İsfahan eyaletinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi'ne yapılan siber saldırı operasyonunu ifşa etti.
Bilinen siber savaş tarihindeki en güçlü 'solucan' olan Stuxnet, şimdiye kadar incelenen solucanların en karmaşığıydı.
İçerdiği bir dizi kod sayesinde, çoklu sistem zafiyetlerinden yararlanarak, operatörler hiçbir şey yapmasa da onlara hiç fark ettirmeden sisteme sızıp 'işini gören' bir yazılımdan bahsediyoruz. Bu yüzden Natanz nükleer tesisindeki operatörler, her şeyin yolunda gittiğini sanarken, 5000 santrifüjden tam 1000 tanesinin parçalara ayrıldığını ancak her şey olup bittikten sonra anlamışlardı.
Bu saldırıdan sonra İran dersine iyi çalıştı. Dünyanın en büyük ikinci siber ordusuna sahip ülke oldu. İlk misillemesini Ağustos 2012'de, dünya petrolünün %10'unu çıkaran Saudi Aramco'ya gerçekleştirdi.
Şirketin iletişim sistemindeki 35.000 bilgisayar çöktü. "Adaletin Keskin Kılıcı" isimli bir hacker grubu, saldırıyı üstlendi.
"Aramco'nun ABD ile ne alakası var?" diye sormayanlar için ikinci saldırıdan bahsediyorum.
Bir ay sonra, Amerikan finans sisteminin karşı karşıya kaldığı en büyük siber saldırıda, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, U.S. Bancorp, PNC, Capital One, Fifth Third Bank, BB&T ve HSBC'nin siteleri hacklendi. Çevrimiçi bankacılık işlemleri durdu veya yavaşlatıldı. İzzettin el-Kassam Siber Savaşçıları, saldırıyı üstlendi.
Ancak Amerikan hükümet yetkilileri, saldırının Stuxnet'e karşı bir misilleme olduğu noktasında hemfikirdi.
Öte yandan Türkiye, geçtiğimiz aralık ayında, en büyük siber saldırılardan birisini yaşadı. Elektrik akışının saatlerce durdurulduğu ve eşzamanlı olarak İstanbul'u da besleyen dört elektrik hattının kesildiği bu saldırılar sürerken, Reina'da da o mel'un terör saldırısı gerçekleşti. Enerji Bakanı Berat Albayrak, bir hafta sonra aHaber'e yaptığı açıklamada, saldırıların sürdüğünü kaynağını ilk kez ifşa ederek açıkladı:

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump müesses nizamla savaşırsa dünya kazanır 08 Kasım 2024 | 154 Okunma Avrupa’ya sızan İsrail casusları 06 Kasım 2024 | 293 Okunma ‘Kutsal işgal’ 05 Kasım 2024 | 186 Okunma Göbeğimizi kendimiz keseceğiz 01 Kasım 2024 | 211 Okunma Trump mı, Harris mi? 30 Ekim 2024 | 423 Okunma