Hilmi Daşdemir Gazeteoku

"Bir Bilen"den "bir Bölen"e siyaset

Tv100 Gazetesi Yazarı Hilmi Daşdemir'in bugünkü (26.12.2022)''"Bir Bilen"den "bir Bölen"e siyaset'' başlıklı yazısı.

26 Aralık 2022 | 3.426 okunma

Meral Akşener, Selanik göçmeni bir ailenin kızı olarak 1956 yılında doğmuş. 1979’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olarak 1982 yılına kadar öğretmenlik yapmış. Ardından da Yıldız Teknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olup doktorasını tamamlayarak doktor öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

1994 seçimlerinde Yalım Erez’in önerisiyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için DYP’den aday yapılıyor. Sonra DYP milletvekilliği dönemi var. Tansu Çiller ile yakın çalışma arkadaşı olarak Çiller ailesi ile yakınlaşıyor. Sekiz ay İçişleri Bakanlığı yapıyor. DYP sonrasında bir ara AK Parti kurucuları arasına ismini yazdırmış sonrasında kamuoyunun çok bilmediği bir sebeple kurucu olmuyor. Ben konuyu bilen birisine sordum. Meral Hanım kurucu olmak için ısrarcı oluyor. Ancak, Millî Görüş hareketinden ileri gelenler tarafından önlerine koyulan bazı belgelerle kurucu olması uygun görülmüyor. Yani AK Parti kuruculuğundan vazgeçen kendisi değil. Bunun üzerine Afyon’daki AK Parti’nin toplantısına Hüseyin Çelik ile birlikte gidecekken gitmiyor. Sonrasında MHP’de siyasetine devam eden Akşener, Grup Başkanvekilliği yapıyor.

Sonrasında MHP'den muhalif olarak ayrılanlarla İYİ Parti’yi kurdu. İYİ Parti ilk girdiği seçimlerde yüzde 10 oy aldı. Bazı araştırmacılar, kamuoyuna araştırma servis edenler, yüzde 22’lerden, yüzde 18’lerden bahsediyordu. Sonuç olarak, Halep oradaysa arşın da seçim sandığı idi. Üstelik Akşener, Cumhurbaşkanı adayı olarak partisinin yüzde 30 altında oy almıştı. Şimdilerde cumhurbaşkanı adayı olmamasının bir sebebi de her parti ayrı aday çıkarsa, İYİ Parti Genel Başkanı olarak geriye düşecek olmasıdır.

Nitekim, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına itirazı da tabanının oraya kayma eğilimidir. Muhalefetin ya da Millet İttifakı’nın en büyük partisi, Genel Başkanı olarak Kılıçdaroğlu aday olduğu takdirde İYİ Parti tabanı oraya doğru kayıyor. Bu durum da siyasette tabanı tam olarak oturmamış olan İYİ Parti için ciddi bir risk olarak karşılarında duruyor.

Akşener’in İmamoğlu aşkı da biraz buradan geliyor. İYİ Partili siyasetçiler, ‘’Kazanamayacak aday’’ eleştirileri üzerinden Kılıçdaroğlu’nu yıpratıyor. İmamoğlu’nun önünü açıyorlar. Ancak, burada kendileri için aşırı riske girerek bir kumar da oynuyorlar.

Siyasette risk faktörleri her zaman vardır. Risk alan siyasetçiler de öne çıkar. Geçmişte bunun örneklerini çok gördük. En somut örneği de Erdoğan’dır. Ancak, tabanı tam oturmamış İYİ Parti ve CHP’nin adayı olarak bilinen İmamoğlu birlikteliğinden bir başarı hikâyesi çıkmaz. İstedikleri kadar ‘mağduriyet’ üzerinden başarı hikâyeleri yazılsın, tutmaz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim, hangi gerekçe ile kime oy verdi? 29 Mayıs 2023 | 2.014 Okunma Babala TV yayını ve Ümit Özdağ desteği Kılıçdaroğlu’na seçimi kazandırır mı? 27 Mayıs 2023 | 8.708 Okunma Seçmenini sandığa gitmeye ikna eden kazanır; Erdoğan’ın rakibi rehavet 22 Mayıs 2023 | 4.499 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur nasıl olur; Sinan Oğan’a oy verenler kime oy verir? 19 Mayıs 2023 | 4.098 Okunma Yüzyılın seçimi 14 Mayıs için senaryolar 14 Mayıs 2023 | 3.033 Okunma