Hıncal Uluç Sabah Gazetesi

Hazreti Muhammed’in mektubu bulundu!.

Uzun zamandır sesini fazla duymadığımız Üstat Radi Dikici'den bir mail aldım geçen hafta.. "Sevgili Hıncal, köşende iki yıl önce üç hafta süreyle Hz. Muhammed'in üç mektubunu ve Roma-Bizans...

06 Ağustos 2017 | 9.573 okunma

Uzun zamandır sesini fazla duymadığımız Üstat Radi Dikici'den bir mail aldım geçen hafta..
"Sevgili Hıncal, köşende iki yıl önce üç hafta süreyle Hz. Muhammed'in üç mektubunu ve Roma-Bizans İmparatoru Heraklius'a gönderilen mektubun nerede olduğunun bilinmediğini yazmıştım. Şimdi bir tarihçi olarak mektubun aslına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum" diyor ve anlatıyor.. O zaman buyrun okuyun...

***

Okurlarımız hatırlayacaklardır. Bu köşede Hazreti Muhammed'in 628 yılında dönemin üç hükümdarına yazdığı mektubu anlatmıştık. Bu üç mektubu kısaca size özetlemek isterim.
Mektuplardan biri Pers İmparatoru II. Hüsrev'e gönderilmiştir. O sırada Persler Hıristiyandır. II. Hüsrev, elçiye hakaret ettikten ve mektubu parçalayarak yere attıktan sonra elçiyi de kovmuştur. Böylece bu mektuptan geriye hiçbir iz kalmamıştır.
İkinci mektup "Kopt Hükümdar'ı" (veya İskenderiye Valisi) Mukavkıs'a gönderilmiştir.
Üçüncü mektup Roma- Bizans İmparatoru Heraklius'a (610-641) gönderilmiştir.
Genellikle Batılı yazarlar bu konuyu görmezden gelirler ve sadece rivayet olduğunu yazarlar. Örneğin Heraklius'un biyografisini yazan ve tarih profesörü olan Walter E. Kaegi "Heraclius, Emperor of Byzantium" adlı eserinde, şöyle yazmaktadır: "... Muhammed Peygamber ona, onu İslama çağırmak için, bir elçi göndermeye teşebbüs etti ama bu elçi asla ona ulaşamadı ve elçi ile imparator arasında bir görüşme olmadı." Halbuki ünlü tarihçi Ebu Cafer Taberi (839-923) "Tarih-i Taberi" adlı kitabında, "Müslümanlığa davet eden mektubu Dahiyye bin Halif ile gönderdi... Bizans İmparatoru ki, adı Hirakl idi. O Müslüman olmadı. Resul-i Ekrem'in elçisine izzet ve hürmet gösterdi ve geri gönderdi," yazmaktadır.
Ahmet Cevdet Paşa (1822-1895) aynı konuyu "Peygamberler ve Halifeler Tarihi" kitabında yazmıştır: "Kayser-i Rum (Bizans İmparatoru) dahi name-i hümayunu (mektubu) tazim ile eline alıp yüzüne sürmüş ve Dihye'ye pek ziyade ihtiram edip birçok hediyeler dahi vermiştir."
Buna karşılık Beyrut Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Nadia Maria El Cheikh'in, "Arapların Gözüyle Bizans" adlı eserinde 15 sayfayı bu mektuba ayırmış ama kaynak gösterememiştir.
Önceki yazımıza biz de internette dolaşan 15 kadar fotoğrafın birini örnek olarak seçip eklemiş ve Hz. Muhammed'in Heraklius'a gönderdiği mektupla ilgili sözlerimizi şöyle bağlamıştık:
"Mukavkıs'a gönderilen mektubun aslı Topkapı Saray'ında, orijinal kopyası bendedir. Yukarıda verdiğimiz bilgilerden de anlaşıldığı gibi, Heraklius'un mektubunun aslı (henüz) ortada yoktur. Bu nedenle, Heraklius'a gönderildiği ifade edilen en az 20 ayrı mektuptan birini seçtik ve "Peygamberimizin İmparator Heraklius'a gönderdiği mektubun temsili resmi" altyazısını koyduk. Okurlarımızdan belki birinin, bu konuda kaynak göstererek bilgi verebileceğini düşünerek, e-mail adresimi aşağıya yazdım: rdikici@demma.com
İyi haber aradan iki yıl geçtikten sonra değerli dostum Ahmet Kemal Şenpolat'tan geldi. O bana İmparator Heraklius'a yazılan mektubun aslının bulunduğu yerin haberini gönderdi. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, mektubun aslı şu anda Amman'da Kral Hüseyin Camii Müzesi'nde bulunuyor ve sergileniyor..



YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.132 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 300 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 618 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 377 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 268 Okunma