"Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul'u bu güne kadar çıplak gözle görmemizin dışında fotoğraflarda, kartpostallarda, gravürlerde, filmlerde izliyoruz, izledik... Peki pullarda izlemek nasıl olur?" Bu soruyu soran kadim dostum, müthiş pul koleksiyoncusu ve de soyadından belli, hemşehrim, Şerif Antepli..
Koleksiyonlarını kendisine saklamayan ve "Konulu" sergileri ve kitaplarıyla sizlere de açan, Antepli Üstattan çok söz ettim size.. En son da, daha geçen ay, Pera Palas'ta Sinema Divaları sergisiyle..
Şerif Antepli bu soruyu sorunca kendi kendisine, kollarını sıvamış ve "İstanbul'un 100 Pulu" kitabını yazmış..
İstanbul'un semtlerinin, meydanlarının, saraylarının, köşklerinin, abidelerinin, köprülerinin, statlarının 103 yıldır kare kare pullara yansıyan görüntülerini izleme fırsatınız oldu mu?
İstanbul'un 100 Pulu kitabında bu güzellikleri görmeniz mümkün...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin 2010'dan beri devam ettirdiği İstanbul'un Yüzleri Serisinin 83'üncüsü, Şerif Antepli'nin çalışması olarak yayınlandı.
"Pul koleksiyonerlerinden araştırmacılara, posta tarihçilerinden ekonomistlere, İstanbul tutkunlarına kadar birçok kişi için bir kaynak kitap" diyor Antepli ama çok eksik diyor..
Bu şehirde yaşayan, bu şehri seven, bu şehri gezmeye gelen, gelmeyi düşünen herkesin eline aldı mı bırakamayacağı meraklı bir eser yaratmış, Antepli..
Ben tam bir haftadır günde en az bir defa karıştırıyor ve bir pulun ve o puldaki eserin öyküsünü okuyorum.
En bildiğimi sandığım yerlerde bile bilmediğim neler varmış..
Kitabın sunuşundan İstanbul'un bu güne kadar 135 farklı adı olduğunu öğreniyoruz. Birkaçını sayalım:
Ağrandone, Alyana, Âsitane, Bizantion, Constantinople, Dârü'l-İslam, Dârü's- Saltana, Der-i Devlet, Dersaadet, Estambol, İslâmbol, Konstantiniyye, Megalipolis, Pozantyam, Sitanbûl, Tekfuriye gibi...
Binlerce yıllık geçmişi olan güzeller güzeli İstanbul için kitabın yazarı Şerif Antepli bakın ne diyor: