Hümeyra Şahin Akşam Gazetesi

İyi yazı = İyi düşünce + meleke

Yaz geldiğinde gençler için okuma programı tavsiye mevsimi de geliyor. İyi bir okur olmak kadar iyi bir yazar olmanın arayışındaki gençlerle iyi yazı-kötü yazı üzerine konuştuk. Bu konuda en güzel...

30 Haziran 2015 | 86 okunma

Yaz geldiğinde gençler için okuma programı tavsiye mevsimi de geliyor. İyi bir okur olmak kadar iyi bir yazar olmanın arayışındaki gençlerle iyi yazı-kötü yazı üzerine konuştuk. Bu konuda en güzel ölçüyü Türk Edebiyatı’nın usta yazarı Peyami Safa veriyor. İşte sadece yazmaya talip olanlar için değil, okurlar için de iyi yazıyı kötüden ayırt etmenin ipuçları; 

‘İyi bir yazının ifade kılıfı, mevzuunu bir eldiven gibi sımsıkı ve kıskıvrak içine alır, ne dışarıya bir fikir kaçırır, ne içeriye fazla bir kelime sokar. 
Kötü bir yazının ifade kılıfı ya dardır, ya boldur. Darsa içine maksadını sığdıramaz; bolsa mevzuun dört tarafını lüzumsuz hava tabakaları ile şişirir, bir sürü parazit hayallerle üslubu gevşetir ve sarkıtır. 
İyi yazıda cümleler ve kelimeler hendesi bir disiplin altındadırlar. O kadar yerli yerinde ve biçimli dizilmişlerdir ki, hiçbirini kaldıramaz, daha evvele ve daha sonraya alamazsınız. 
Kötü yazıda ibare bu simetriden mahrumdur, mevzu daima çarpılır ve ifade yan yatar. 
İyi yazı, okuyanları kağıdın beyazlığından, satırların siyahlığından uzaklaştırarak şekillerden ayrı bir muhteva âlemine götürür. Okuyana, elinde bir kâğıt tuttuğunu, gözlerinin önünde çizgiler olduğunu, bir yazı okuduğunu unutturur. 
Kötü yazı, okuyanın bu mana ve mefhum âlemiyle temasını ikide bir kesen fikir ıttıratsızlıkları, kelime uygunsuzlukları ve ifade ahenksizlikleriyle dikkati hep mevzudan ibareye, esastan şekle çeker. 
İyi yazı karışık fikirleri sadeleştirir; kötü yazı sade fikirleri karıştırır. 
İyi yazının affetmediği başlıca hatalar şunlardır; tereddüt, tekrar, bulanıklık, ahenksizlik, laubalilik, fikrin bünyesine mensup olmayıp da ona dışarıdan musallat olan hayaller, semboller, teşbihler ve istiareler, kırıtmalar, yapmacıklar, samimiyetsizlik, ölçüsüzlük, lisanda kelime icatçılığı. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 294 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 349 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 334 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 296 Okunma