Biz ebeveyn olarak çocuklarımızı devletimizin okullarına gönderiyoruz. Devletimize güveniyoruz/güvenmek istiyoruz. Okullarda çocuklarımızın önüne gelen her kitap, onların ruh dünyalarında yapı taşlarını inşa eder. Özellikle ilkgöretim çağı çok önemli ve ihtimam gösterilmesi gereken bir devredir.
Hiçbir devlet milletin temel değerleriyle ters düşmez/düşmemelidir. Esas olan devlet-millet bütünleşmesidir. Devlet denilen kavram, toplumun teşkilatlanmış şeklidir. Devlet, içinden çıktığı toplumun temel değerlerinin bir yansımasıdır. Devlet ile toplum aynı değerlerden beslenir/beslenmelidir. Aksi takdirde sadece devlet zayıf konuma düşmez aynı zamanda milletin de şevki kırılır. Milletin şevkinin kırılması demek, devletin gücünün azalması demektir. Kuvvetten ve kudretten düşmüş bir devlet temsil kabiliyetini yitirir. Hep birlikte zarar görürüz.
Kültür Yayınları tarafından yayınlanan 8. sınıflara hitap eden TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük isimli bir yayında şöyle bir soru var: “Biz ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil hayattan almış bulunuyoruz. Bizim yolumuzu çizen yaşadığımız yurt, bağrından çıktığımız Türk milleti ve bir de milletler tarihinin binbir facia ve ıstırap kaydedenyapraklarından çıkardığımız neticelerdir”.
Yukarıdaki Atatürk sözü onun hangi kişisel özelliklerine kanıt olarak gösterilebilir?
A)Millet sevgisi –liderliği
B) Gerçekliği ve millet sevgisi