Rafa kaldırılan konuyu, MHP Genel Başkanı Bahçeli raftan indirdi. Partisinin salı günkü Grup Toplantısında çağrıyı yaptı: “Başkanlık mı, parlamenter sistem mi sorusunun kalıcı şekilde cevaplandırılmasını diliyoruz...” Başbakan Binali Yıldırım da fırsatı kaçırmadı, “Biz Bahçeli’nin çağrısını aynen kabul ediyoruz, kısa sürede yeni anayasa çalışmamızı Meclis’e getireceğiz” dedi.
Referandum sınırı 330 oy. Meclis Başkanı Kahraman oy kullanamadığı için AK Parti’nin 316 oyu yeterli değil. CHP ve HDP Başkanlık sistemine karşı. MHP’nin 40 milletvekili var. Ön görüşmelerde MHP ile mutabakata varılırsa Anayasa değişikliği Meclis’ten geçer ve referanduma gidilir. Referandumda seçmenin Başkanlık Sistemine evet diyeceğine inananlardanım.
Bunun başlıca sebebi, milletimizin feraseti ve sağduyusudur. 15 Temmuz darbe girişiminde tankların üzerine çıkan bu millet nasıl istikbaline, sivil iradeye ve demokrasiye sahip çıktı ise Başkanlık sisteminin de istikrarlı, güçlü ve büyük Türkiye için doğru tercih olduğunu gösterecektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Ağustos 2015’te Rize’de şunu söylemişti:
“Türkiye, milletin doğrudan cumhurbaşkanını seçmesiyle yeni bir döneme girmiştir. Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var. İster kabul edilsin, ister edilmesin; Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken, bu fiili durumun hukuki çerçevesinin anayasal olarak kesinleştirilmesidir.”
Hakikat budur. Fiili durum, Anayasa’da yerini almak zorundadır.