‘Millet kavgadan, dövüşten, gerilimden bıkmış’. Evet, seçim sürecinde birilerinin dillerinden düşürmediği cümle bu. Kavga isteyen, dövüş isteyen, gerilim çıkaran kim? Efendim muhalefet şöyle yumuşak mesajlar veriyor, böyle uzlaşmacı konuşmalar yapıyor. Eee, o halde kavgacı, dövüşçü, gerilim taraftarı iktidar partisi oluyor.
Özellikle son 5 yıldır yaşanan gerilimlerin nedeni nedir? 2013 yılı öncesi gerilim, dövüş, kavga yok muydu? Bugün meydanlarda uzlaşı naraları atanlar, başörtüsü, imam hatip teminatı dağıtanlar, dün ne işle meşguldüler? Evet, Türkiye’de hiç kimse kavga istemiyor. Ama birilerinin Türkiye ile kavgası hiç bitmeyecek.
Peki, Türkiye’deki kavga ve gerilimin nedeni nedir? 28 Şubat’a karşı gösterdiği dik duruş nedeniyle AK Parti milletin teveccühüne mazhar oldu. İşte ondan sonra olanlar oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, fevkalade uzlaşmacı tavır takınarak, önce politikacı eşleri başörtülü oldukları gerekçesiyle Çankaya’daki resepsiyonları eşsiz yaptı. Hükümetten gelen üçlü kararnameli atamalarda isimleri geçen bürokratların evlerine polis göndererek, apartman görevlisine eşlerinin başörtülü olup olmadığını sorduruyordu.
2007 geldi, Meclis cumhurbaşkanı seçecekti, Sabih çıktı meydane, Anayasa Mahkemesi merdane, CHP şahane ve neticede ‘sakın ha, sakın ha’ nidalarıyla büyük uzlaşı (!) neticesinde Meclis cumhurbaşkanı seçemeyerek, seçime gitmek zorunda kaldı. 22 Temmuz seçimleri gerçekleşti, yine aynı terane. ‘Uzlaş’, ‘Nasıl uzlaşayım?’ ‘Millet sana yetki vermiş olabilir. Ama sen millettin yetkisini boş ver. Ben ne dersem o olacak.’ Ne güzel uzlaşı değil mi? Hasılı MHP’nin Meclis’e girmesiyle bu büyük uzlaşı (!) olmadı. ‘Sen misin uzlaşmaya yanaşmayan’, ‘Al sana uzlaşmacı bir kapatma davası’…
Gezi baharı, 17-25 Aralık barış teşebbüsü, 15 Temmuz demokrasi bayramı derken, AK Parti bütün bu uzlaşı fırsatlarını elinin tersiyle iterek, gerilim ve kavgadan yana tavrını sürdürdü. İşte bu güzelim süreçlerin sahipleri amaçlarına ulaşmak için 24 Haziran seçimleri öncesinde demokrasi, barış, uzlaşı nidaları atıyorlar. Bize de kavga düşüyor ne yazık ki…
Bugünlerde başta Saadet lideri Karamollaoğlu ve CHP’li Mehmet Bekaroğlu, rahmetli Necmettin Erbakan’ın 1996 yılında Refah-Yol hükümeti kurulmadan önce yaptığı çağrıya ilişkin videoyu sosyal medyada dolandırarak, CHP-SP ittifakına meşruluk kazandırmak istiyorlar. Birincisi rahmetli Erbakan’ın çağrısı koalisyon kurma çağrısıydı. Yani seçimler olmuş, milletin iradesi Meclis’e yansımış, TBMM’de o günkü aritmetiğe göre bir hükümet kurmak gerekiyordu. Dolayısıyla rahmetli Erbakan’ın çağrısı ile bugünkü ittifak aynı şey değil. İttifak seçimden önce yapılır.