Son dönemin bağımsız/alternatif iletişim ortamlarından “medyascope.tv” gazeteci arkadaşımız Ruşen Çakır’ın vizyonu -ve inadı- sayesinde yaklaşık on yıldır yayında. Bu ilginç platformda denk geldikçe kaçırmadığım programlardan biri Cengiz Özdemir ile Ozan Sağsöz’ün on yıldır ara vermeden sürdürdükleri “Kültür & Tarih Sohbetleri”.
Bugüne kadar birçok önemli kültür ve bilim insanıyla bizi buluşturan programa son olarak yayıncı ve çevirmen Kadir Yılmaz konuk oldu. İlgiyle, merakla, şaşırarak ve en fazla da üzülerek izledim bu sohbeti.
İsmini şimdi hatırlamadığım kıdemli bir İngiliz yayıncının anılarını yakın zamanlarda dilimize çevirmiş bulunan program konuğuyla o kitap üzerine konuşuluyordu. İngiliz yayın endüstrisinin yüz yıl içinde nereden nereye geldiğine ilişkin dikkat çekici bilgiler verdi Kadir Yılmaz.
Sonra doğal olarak mevzu Türkiye’deki kitap yayıncılığına geldi. “Liberalizmin beşiği” İngiltere’de bile devletin kültür yayınları için özel sektöre verdiği desteğin “Devletçilikten bir türlü kurtulamadığı” sık sık dile getirilen Türkiye’den kat kat fazla olduğunu...