İbrahim Kiras Karar Gazetesi

Har vurup harcanan sermayemiz

Bir ülkenin gücünün kaynağı yerin altında değil, üstündedir. Zenginliği üreten insan sermayesidir. Yerin altında petrolü, doğalgazı bulunan ülkelerin refaha ulaşma potansiyelini bile nüfusunun...

25 Mayıs 2024 | 281 okunma

Bir ülkenin gücünün kaynağı yerin altında değil, üstündedir. Zenginliği üreten insan sermayesidir. Yerin altında petrolü, doğalgazı bulunan ülkelerin refaha ulaşma potansiyelini bile nüfusunun niteliği belirliyor. Nüfusun niteliğini de her şeyden önce eğitim şekillendiriyor. Yani eğitim her şeyden daha önemli.

Bir ülke hiçbir alana yatırım yapmayıp yalnızca eğitime yatırım yapsa neticede her alana yatırım yapmış olur. Yetişen nitelikli nesiller her alanda ülkeyi kalkındıracak yolu bulurlar nasıl olsa.

Dünya bu gerçeğin farkında. Daha doğrusu, işlerin yolunda gittiği ülkeler nüfus kalitesinin en değerli sermaye olduğunun farkındalar.

Dünya Bankası düzenli olarak Beşeri Sermaye Endeksi (The Human Capital Index) yayınlıyor. 150 kadar ülkedeki sağlık ve eğitim sistemlerinin o ülkelerin nüfusunun üretime katkısını ne ölçüde etkilediği ölçülüyor. Bu endekste Türkiye’nin buradaki yeri orta sıralarda. Ancak Avrupa ortalamasının epeyce altında.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kitap okusak hayatımız değişecek 07 Eylül 2024 | 397 Okunma Sisi’den dış politika dersi 05 Eylül 2024 | 1.268 Okunma AK Parti’nin askerleri 03 Eylül 2024 | 1.325 Okunma Alkış çavuşları ve dalkavuklar 31 Ağustos 2024 | 302 Okunma Yönetemiyor olmak 27 Ağustos 2024 | 406 Okunma