Konsolidasyon terimi finans başta olmak üzere muhtelif alanlarda esas olarak “birleştirme, bütünleştirme, pekiştirme” gibi anlamlarda kullanılıyor. Siyaset literatüründe ise bu kavram bir partinin taraftar kitlesinin -herhangi bir duruma tepki olarak- kenetlenmesi, yani “safları sıklaştırması” anlamına geliyor.
Siyaset bilimcilerin “Bayrak altında toplanma” etkisi adı verdikleri bir toplumsal refleks modeli var bir de. Savaş, doğal afetler gibi kriz durumlarında toplumun ülke yönetiminin yanında kenetlenmesi. Bir de konsolidasyon siyaseti diye bir şey var. O da işte bu “Bayrak altında toplanma” etkisini olağan süreçlerde de devam ettirme çabası demek oluyor.
Bunun için bir “tehdit” algısına ihtiyaç var öncelikle. Algılanan tehdidin mesela ülkeyi yönetenlerin sorumlu olduğu konuları ve yaşanan sıkıntıları size unutturacak derecede ciddi olması lazım. Söz gelimi birilerinin iş başına gelmesi durumunda her şeyinizi kaybetmenizin söz konusu olması lazım. Dolayısıyla iktidar değişimine ilgisiz kalamamanız lazım. Bunun için de partiler arasındaki siyasi rekabetin farklı toplum...