Toplum hayatında bileşik kaplar prensibi geçerlidir diyoruz her fırsatta. Bir kesimin taşıdığı olumlu veya olumsuz özelliklerden ve eğilimlerden diğer kesimlerin kusur kalması sözkonusu değil çünkü. Çünkü zihniyet dediğimiz olgu her bölümü birbiriyle irtibatlı bir yapı olan toplumun tüm yüzeylerine sıvı gibi yayılır.
Tıpkı bunun gibi, belli bir zihniyet ikliminin eseri olan kötü yönetimin de yalnızca belirli bir alanda söz konusu olduğunu veya yalnızca belirli bir alanı etkilediğini düşünmek yanlış olur. Çoğumuz ekonomideki yanlışları görüyor, birkaç yıl içinde bütün varlığımızın yarısını kaybettiğimizi fark ediyor, yoksullaşmayı hissediyor. Oysa ekonomi yönetimindeki yanlışlar bir bütün halindeki yönetim anlayışından bağımsız değil.
Buradaki mesele bizim neyi görüp neyi görmediğimizde. Ülkedeki hukuk yoksulluğunu hissetmiyor olmamız, adalet yoksulluğunu görmüyor oluşumuz, eğitim ve kalite yoksulluğunun farkına varamayışımız, liyakat yoksulluğunu önemsemiyor olmamız yoksulluğun yalnızca ekonomik bir hadise olduğunu göstermez. Dahası, söz gelimi hukuktaki yoksulluğun ekonomik anlamdaki...