CUMARTESİ YAZILARI
Geçtiğimiz yaz aylarında milletçe yollara düşüp bir an önce kendimizi Ege’nin serin sularına atmak için koşuştururken karşımıza çıkan sarı tabelalarda adını görmüşüzdür muhtemelen. Şimdi harabeden ibaret olan antik Milet (Miletos) şehri bundan 26 asır önce Thales ile Anaksimandros ve Anaksimenes adlı iki öğrencisinin kişiliğinde bugünkü manada ilk filozofların ortaya çıktığı ve doğa bilimlerinin temelinin atıldığı kabul edilen yerleşim merkeziydi.
Eski Çağ’da Levant, Ege ve Karadeniz bölgelerini kuşatan, Anadolu içlerinden ve Mezopotamya’dan Mısır’a ve Güney İtalya kıyılarına uzanan uluslararası ticaret ağının göbeğindeki Milet, bölgenin en gelişmiş liman kenti olarak aynı zamanda İyonya Konfederasyonu’nun başkentiydi.
O çağda yalnızca işlenmiş veya ham ürünler değil, aynı zamanda fikirler ve inançlar da limanlar ve şehirler arasında dolaşıyordu. Miletli filozofların dünyaya bakışlarını şekillendiren yeni fikirler de bu denizaşırı yolculukların getirdiği armağanlar arasındaydı herhalde. (Kimi kaynaklar Thales’in de aslen Fenikeli olduğunu, ailesinin sonradan Milet’e yerleşmiş olduğunu yazar. Tahsilini...