Nerede kalmıştık… Bir önceki yazımızda bugünkü toplum yapımızın ve özellikle modern devlet modelinin tarihî/sosyolojik dayanaklarını anlayabilmek için Ortaçağ sonlarında Batı Avrupa coğrafyasında “yeni bir insan türü” olarak ortaya çıkan burjuvazinin kilit önem taşıdığını anlatıyorduk.
Avrupa’nın yaklaşık bin yıllık uykusunun devam etmekte olduğu Ortaçağ sonlarında Akdeniz bir Müslüman Gölü’ne dönüşmüştü. Çin’den gelip Akdeniz’e ulaşan kadim ticaret yolları Müslümanların elindeydi. Güney İtalya’daki birkaç küçük şehir devleti dışında bu durumdan olumlu etkilenen yoktu Avrupa’da. Bizans’la karşılıklı işbirliği içinde Ege ve Adriyatik denizlerinde hüküm süren Venedikliler ile Cenovalılar Adriyatik ve Tren denizleri kıyılarında kurdukları kolonilerin yanı sıra Ege Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de de ticaret üsleri oluşturmuşlardı. İktisat tarihçilerine göre tüccarların yönetimde ağırlık sahibi olduğu İtalyan şehir devletlerinin yürüttüğü ticari faaliyetler açıkça kapitalist nitelik taşımaktaydı. İlk örnekleri aslında Akdeniz’in doğusunda ortaya çıkmış olan sigorta, finans ve kredi kurumları Avrupa kıtasına bu coğrafya üzerinden ayak basmıştı zaten.
Mamafih, tabiri caizse, Avrupa’nın makûs talihini değiştirmek yolunda ilk hareketlenme Haçlı Seferleri’yle başladı. İslam ülkelerindeki ekonomik refahı, kültür zenginliğini ve sosyal düzeni gören Avrupa’nın soyluları yeni bir dünya keşfetmişlerdi. Bu keşif mevcut ideolojik düzene yönelik eleştirel yaklaşımların ve giderek rasyonel/bilimsel zihniyetin gelişmesi yolunda bir eşik oldu. (Buna mukabil, bir yanda Haçlı Seferleri’nin diğer yanda Moğol istilasının yıkıcı etkilerine maruz kalan İslam dünyasında ekonomik ve sosyal düzende yaşanan sarsılma sonrasında başlayan içe kapanmaya birlikte giderek rasyonel/bilimsel zihniyetten uzaklaşma yönünde bir eğilim yaygınlık kazandı.)
Kapitalizmin en erken nüvelerinin görüldüğü İtalyan şehir devletlerindeki ticaret zihniyeti hakkında Henri Pirenne iki ilginç ayrıntı aktarıyor. İlki şu: Venedikliler yakalayıp kaçırdıkları ya da Dalmaçya kıyılarından satın aldıkları genç (Hıristiyan) Slavları Mısır ve Suriye’nin haremlerine ihraç ediyorlardı. Zaten köle anlamındaki “slave” kelimesi de Slav’dan geliyor. Vatikan’ın Hıristiyanları köle olarak satanları afaroz etmekle tehdit etmesine rağmen bu kârlı ticaretten vazgeçmeye yanaşmamış Venedikliler.