Son seçimin ardından gazete köşelerinde “milliyetçi partiler oylarını arttırdı” şeklinde yorumlar yapıldı bol bol. Oysa milliyetçilik Türk toplumunun ortak ve temel ideolojisi. Kişilerin kendilerini bu adla tanımlayıp tanımlamaması durumu değiştirmiyor. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, etnik bölücülük gibi sapmalara milliyetçilik adı verilmesi de aidiyet adını verdiğimiz duygunun ifadesi olan bu doğal eğilimi ortadan kaldırmıyor. Zaten milliyetçilik ayrıştırıcı değil, birleştirici olmak zorunda. Birleştirici değil, ayrıştırıcı olursa adı başka bir şey olur.
Modern çağda doğmuş siyasi bir ideoloji olarak da milliyetçiliğin esası içinde yaşadığımız topluma duyduğumuz aidiyet duygusudur. Ülkenizin bağımsız kalmasını, yabancı güçlerin sömürüsünden korunmasını ve her bakımdan kalkınmasını istemeniz yahut milletinizin başka milletlerin sahip olduğu haklara sahip olmasını, zenginleşmesini ve adil bir yönetim altında yaşamasını arzu etmeniz bu aidiyet duygusunun gereğidir.
Bu anlamda her toplum iyi kötü milliyetçidir. Ama birtakım özgün tarihî ve sosyolojik şartlar gereğince Türk toplumunda milliyetçilik norm koyucu temel ideoloji olarak diğer siyasi...