15 Temmuz, kötülüğe karşı iyiliğin, çirkinliğe karşı güzelliğin, ihanete karşı sadakatin mücadelesiydi. Peki, bu acımasız darbe girişimi edebiyat dünyamızda nasıl bir karşılık buldu? Yankılar ne şekilde oldu?
Darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren birçok edebiyatçının sosyal medya üzerinden tavrını kesin bir biçimde ortaya koyduğunu söylemeliyiz. Aynı cesareti ve netliği bütün isimlerde göremesek de.
Hemen ertesinde, köşe yazarlığı da yapan edebiyatçıların tartışmasız duruşuna şahitlik ettik.
15 Temmuz sürecinde edebiyat dergileri büyük ölçüde iyi sınav verdi. Ayasofya, Ay Vakti, Bir Nokta, Dil ve Edebiyat, Cins, Fayrap, Hece, İtibar, İzdiham, Karabatak, Mahalle Mektebi, Şiar, Temmuz, Türk Edebiyatı, Yılkı ve Post Öykü ilk akla gelenler. Genç kardeşlerimizin çıkardığı Miftah, Kayra, Hayal Bilgisi gibi birçok dergiyi, fanzini de unutmayalım.
Adnan Menderes, Aydın ve Giresun üniversiteleri, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Diyanet, Yunus Emre Enstitüsü 15 Temmuz’la özel olarak ilgilenen kurumlar arasındaydı. Dergi, bülten, kitap ve sempozyumlarla.
Anadolu Ajansı’nın Yıllık 2016, Başbakanlık Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Türkiye 2016 çalışmaları da kütüphanemizdeki yerlerini aldılar. 15 Temmuz ihanet kalkışmasına geniş yer ayırdıkları için.