https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac
Bir partinin yelpazesinin genişliği, temsil ettiği siyaset ve liderin vizyonu ile doğru orantılıdır. Bu cümleyi nasıl test edebiliriz? Bilindiği üzere, ülkemizde yüz civarında parti var ve her gün bir yenisi kuruluyor. Yeni bir parti kurulduğunda, parti etrafında bir sosyoloji teşekkül eder. Ancak, çoğu parti, bu küçük sosyoloji çemberinin içerisine takılıp kalıyor. Yeni kurulan partilerin kurucuları ile sosyolojik çeperin genişliğini analiz eden bir tablo yapılsa, ilginç bir gözlem raporu ortaya çıkabilir.
AK Parti’nin kuruluş yılında Türkiye’de siyaset ve siyasi kavramlara yönelik bir araştırma yapmıştık. Tüm partilerin oy potansiyelini sorduğumuzda, “AK Parti’ye oy verebilirim” diyenlerin oranı %34,5 çıkmıştı. AK Parti, ilk seçimde bu oranın tamamını hanesine yazdırmayı başardı. Bu veri şunu gösteriyor: Potansiyel sınırını sonuna kadar kullanan bir parti, tüm adımları doğru atmış; rakipleri ise hatalar yaparak kötü sonuçlar almış.
Zaman içerisinde AK Parti, “oy verebilirim” potansiyelini %55’e, aldığı oy oranını ise %50’ye kadar çıkardı. Bu oran, adeta bir barometre gibi, ülkenin içinde bulunduğu toplumsal ihtiyaçlar, küresel ilişkiler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bugün, AK Parti’nin potansiyeli %40 civarındadır. Ancak, parti oylarının tekrar %40’ların üzerine çıkabilmesi için bu potansiyelin %45-50 seviyelerine ulaşması gerekiyor.
Bir partiyi çeyrek asır iktidarda tutmak ve 23 yıl sonra hâlâ birinci parti olma potansiyelini muhafaza etmek kolay bir başarı değildir. Bu durum, Sayın Erdoğan’ın vizyonu, liderliği ve başarısıyla doğrudan ilişkilidir. Ortaya çıkan bir başarının arkasında binlerce olumlu icraat ve fikrin etkisi vardır.
AK Parti hükümetleri, büyük mücadeleler vererek bugüne geldi. Yalnızca vesayet rejimini alt etmekle kalmadı, aynı zamanda küresel vesayetle de mücadele etti. Tam da Sayın Erdoğan’ın devriminin küresel etkilerinin anlaşılmaya başladığı bir dönemde, AK Parti’nin, Türkiye Yüzyılı’na uygun bir şekilde yelpazeyi yeniden %50 seviyesine göre modellemesi gerekmektedir. Çünkü üst sınır %50 olduğunda, oy oranı %40’ın üzerine çıkabilir.
AK Parti, kuruluşundan kısa bir süre sonra toplum yelpazesinin her kesiminden ilgi gördü. Partiye oy vermeyen seçmenler dahi, “Oy vermedim ama helal olsun” şeklinde takdir ifadeleri kullanıyordu. Ancak, Türkiye’nin çıkarlarının ABD ve Batı çıkarlarıyla çatışmaya başlamasıyla birlikte büyük bir mücadele dönemi başladı. Küresel medya, etki ajanları ve çeşitli terör örgütleri önce Erdoğan’ı, ardından partiyi hedef aldı.
Vesayet rejimi, terör örgütleri ve onların sahipleriyle verilen mücadelede sosyolojinin bazı kesimlerinde kayıplar yaşandı. Gelecek ve DEVA partileri bu dönemde kuruldu. SETA Vakfı’nın Kriter dergisine yazdığım bir değerlendirme yazısında, AK Parti tabanını oluşturan sosyolojiye ve eleştirilere değinmiştim..
DEVA Partisi’nin kurulduğu dönemde, AK Parti’ye oy vermiş %7’lik bir seçmen kitlesi bu partiye ilgi gösterdi. Ancak bu partilerin CHP şemsiyesi altına sığınması, bu potansiyeli sıfırladı. Türk halkı, AK Parti’yi eleştirip işlerini ona yaptırmayı seviyor. Ancak rasyonel AK Parti seçmeni, oyunu CHP’ye verecek bir duruma geldiğinde, bazı konularda ne kadar bunaldığını gösterir.
Örneğin, Cumhurbaşkanımızın Suriye politikası kısa bir sürede CHP’ye 5 puan kaybettirdi ve AK Parti tekrar birinci parti olma konumunu güçlendirdi. Yazının başında zikrettiğim gibi, Cumhurbaşkanımızın küresel aktörlüğünün pekiştiği bu dönemde, kongre sürecinde liderlik vizyonunu taşıyacak bir temsil teşekkül etmelidir.
Darbe girişimleri döneminde kaybedilen liberaller, Davutoğlu ile hareket eden radikaller ve DEVA Partisi çevresindeki ideolojik olmayan, orta sınıf ve İYİ Parti’den açığa çıkan muhafazakâr sağcılar, ana omurga zedelenmeden yelpazeye eklenebilir. AK Parti’nin ana omurgası, Cumhurbaşkanımızın geldiği gelenektir.
İYİ Parti, genel seçimlerden sonra oylarının %50’sini kaybetti. Parti sözcüsü olan dostum Prof. Kürşat Zorlu’nun istifasıyla, İYİ Parti’nin giderek Zafer Partisi’ne benzediğini fark ettim.
Bu ülkenin milliyetçileri, muhafazakârı, dindarları ve bazı solcularında küresel sistem karşıtlığı ve Büyük Türkiye hayali vardır. Hangi vatansever, bu serüvenin bir parçası olmak istemez ki?
AK Parti, çeyrek asırdır iktidarda olan bir parti ve başarısı Türkiye’nin geleceğiyle özdeşleşmiştir. Kongre sürecine kadar makul yorumlar yapmaya devam edeceğiz. Görelim Mevlâ neyler...