İsmail Kılıçarslan Yeni Şafak Gazetesi

Bir kapı nereye açılır?

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğim Körfez ziyaretimin duraklarından biri de Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’ydi. Abu Dhabi ve sanat denildiğinde ilk akla gelen hiç şüphesi Louvre oluyor...

17 Kasım 2024 | 0 okunma

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğim Körfez ziyaretimin duraklarından biri de Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’ydi. Abu Dhabi ve sanat denildiğinde ilk akla gelen hiç şüphesi Louvre oluyor, şimdilik. Şimdilik diyorum çünkü Saadiyat Adası’nda inşası devam eden başka önemli sanat kurumları da mevcut. Bunların başında da uzun süredir beklenen Guggenheim Abu Dhabi. Artık dışarıdan görünüşü hayli belirginleşmiş müzenin. Yaklaşık 1 milyar USD’ye mal olması beklenen müze önümüzdeki yıllarda açılacak. Tabi açılmadan önce koleksiyonundaki eserlerden şimdiden sergiler düzenleniyor.

Louvre Abu Dhabi’yi daha önce birkaç kez ziyaret etme fırsatım olmuştu. Müze dünyanın ilk evrensel müzesi olma iddiasıyla kurulmuştu. Müzenin mimarı Pritzker ödüllü Jean Nouvel. Binlerce yıldızdan oluşan devasa bir kubbesi vardır. Kara ve deniz, doğa ve şehir, geçmiş ve gelecek adeta bir biriyle sohbet eder burada. Avlusundaki “ışık yağmuru” ilk kez ziyaret eden herkesi etkiler. Denizle olan bağı son derece kuvvetli ve şaşırtıcıdır. Müze, geleneksel İslam mimarisinden esinlenmiştir ve anıtsal kubbesi, bir ışık yağmuru efekti ve insanları bir araya getiren benzersiz bir sosyal alan yaratır.

Mimariye biraz bile ilgi duyan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yapıdır bence.

Bu kez Post-Impressionism: Beyond Appearances (Post-Empresyonizm: Görünümlerin Ötesinde) başlıklı sergiyi görmek için ziyaret ettim. Sergide Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Georges Seurat, Henri-Edmond Cross, Emile Bernard, Paul Sérusier, Maurice Denis ve Odilon Redon gibi sanatçıların birçok ironik eseri yer alıyor.

Sergi, her biri bağımsız olarak da değerlen-dirilebilinecek dokuz bölümden oluşuyor. Neo-Empresyonizm, Cézanne, Gauguin ve Pont-Aven, Van Gogh, Nabiler, Toulouse-Lautrec, Odilon Redon, baskılar ve ortaya çıkan yeni hareketlere adanmış yollar takip edilebilinir. Bu bölümler, Post-Empresyonist ustalara yakın bir bakış sunarak ziyaretçilerin eserlerine ve fikirlerine daha derinlemesine dalmalarına olanak tanıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cümle kafirlerin yeri ayağımızın altıdır 18 Ocak 2025 | 243 Okunma Hayvan lobisinin ipliği pazarda 14 Ocak 2025 | 1.769 Okunma Musa mı, asa mı, Firavun mu? 12 Ocak 2025 | 379 Okunma Gazze değil Los Angeles 11 Ocak 2025 | 650 Okunma Zor soru: Umut var mı? 07 Ocak 2025 | 442 Okunma