İsmet Berkan Hürriyet Gazetesi

Hükümeti bekleyen üç temel mesele

ŞÖYLE bakın: 2019 yılının Temmuz-Ağustos’una kadar bir daha seçim yok. Bu, Türkiye’nin en azından 2018 sonbaharına kadar seçim ortamından uzakta olacağı, işbaşındaki hükümetin de o...

06 Kasım 2015 | 522 okunma

ŞÖYLE bakın:

2019 yılının Temmuz-Ağustos’una kadar bir daha seçim yok.

Bu, Türkiye’nin en azından 2018 sonbaharına kadar seçim ortamından uzakta olacağı, işbaşındaki hükümetin de o tarihe kadar seçim kampanyası yürütme zorunluluğu duymadan icraat yapabileceği bir ortam demek.
Yani neresinden baksanız 32-33 ay var iş yapmak için.
Aslına bakarsanız Türkiye’de nelerin yapılması gerektiği de belli. Bana göre Ahmet Davutoğlu ve kuracağı hükümetin üç temel meselede vakit geçirmeksizin ileri adımlar atmaya başlaması gerek.


1. Demokratikleşme, Çözüm Süreci, hukuk devleti
Maalesef temmuz ayında PKK barışı bitirene kadar Türkiye’nin önündeki yegâne demokratikleşme perspektifi ‘Çözüm Süreci’ydi. Bu sayede Anayasamızdan idari yapımıza kadar pek çok şeyi gözden geçirebilecektik. Ama süreç, açıkçası 2013 Haziran’ından beri bir nevi beklemedeydi, ilerleyemedi, temmuzda da tamamen çöktü.
Şimdi, Türkiye’nin bir kez daha, demokratikleşmeyi, özgürlüklerin artmasını, bireyin devlet karşısında güçlenmesini, ifade özgürlüğünün eksiksiz olmasını gündemine alması gerek. Bunu, ‘Çözüm Süreci’ni yeni parametrelerle başlatsak da başlatmasak da yapmak zorundayız. Özgürlüklerin tam olmaması, refahımızı etkiler hale geldi çünkü.
Demokratikleşme tek başına uzayda erişilecek bir hedef değil. Buna mutlaka hukuk devletinin yeniden ayağa kaldırılmasını, mahkemelere güvenin yeniden kurulmasını ve yargıyı tarafsız ve bağımsız olmaktan alıkoyan bütün unsurların temizlenmesini de eklemeliyiz.


2. Ekonomi, daha yüksek katma değer ve eğitim
Demokratikleşme ve hukuk devletinin ihyası, refahımızın artmasına ciddi katkı sunacak iki unsur ama tek başına yeterli değil.
Türkiye’de ekonomiyi daha yüksek katma değer yaratır bir hale dönüştürmemiz gerek. Bunun yolu, içinde olduğumuz ‘orta teknoloji tuzağı’ndan çıkmak; başkasının bilgisiyle yaptığımız üretimi daha fazla kendi ürettiğimiz bilgi ve tasarımla yapar hale gelmek.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.363 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 617 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.642 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 416 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma