ÇOĞU zaman gözlerimizi kapatıp kendi mahallemizde, kendi konforlu bölgemizde yaşıyoruz ve sanıyoruz ki geri kalan herkes de bizim gibi.
Zaman zaman yukarıdan aşağıya veri yağmuru oluyor ve o zaman anlıyoruz ki, hayır neredeyse hiç kimse bizim gibi değil.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK geçenlerde hane halkı gelirleri ve harcamalarıyla ilgili kapsamlı araştırmasının 2014 sonuçlarını duyurdu. Doğal olarak bu sonuçlar gazetelerde gelir dağılımının düzelip düzelmediğine ilişkin haberler olarak verildi.
TÜİK'in açıkladığı sonuçlar arasında yoksulluk hesapları da vardı; bunlar maalesef medyada kendine pek az yer bulabildi, hakkında herhangi bir tartışma ise neredeyse hiç yapılmadı.
'MEDYAN' GELİRİMİZ AYDA 925 LİRA
Önce tanımda anlaşalım. Yoksulluk nedir, kime neye göre yoksul adını veriyoruz?
Bir süreden beri, ülkedeki 'medyan' bireysel gelirin ancak belirli bir oranı ve altında gelir elde edenlere 'yoksul' deniyor. (Bu arada 'medyan' gelir, 'ortalama' gelirden farklı bir kavram ve genellikle ortalamadan daha düşük bir rakamı ifade ediyor.)
Peki 'medyan' gelirin yüzde kaçının altı yoksul? İşte orada tartışma var ama genellikle uluslararası kuruluşlar medyan gelirin yüzde 60'ından az geliri yoksulluk olarak kabul ediyor.
TÜİK'in hane halkı gelir araştırmasına göre 2014 yılında Türkiye'de 'medyan' gelir 11 bin 108 lira oldu. Yani aylık net geliriniz 925 lira 67 kuruştan fazlaysa bu 'medyan'ın üzerinde gelire sahipsiniz demek. (Bugünün dolar fiyatıyla ayda 300 doların biraz üzerinde gelir demek bu.)
AYDA 370 LİRA GELİRİ OLAN 6.5 MİLYON İNSAN
TÜİK, bu medyandan hareketle dört ayrı seviyede yoksulluk hesabı yapmış. Önce medyan gelirin yüzde 40'ına bakmış. Yani kişi başına yılda 4 bin 443 lira 20 kuruş ve altında gelir elde edenler. Ayda 370 lira 25 kuruş, yani 120 dolar civarı.