İsmet Berkan Hürriyet Gazetesi

Üçte biri okyanuslarla kaplı Mars

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, birkaç gün önceden gazetecileri "Mars'la ilgili çok önemli bir açıklama" için basın toplantısına davet ettiğinde spekülasyonlar başladı. NASA'nın "Mars'ta...

30 Eylül 2015 | 1.082 okunma

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, birkaç gün önceden gazetecileri "Mars'la ilgili çok önemli bir açıklama" için basın toplantısına davet ettiğinde spekülasyonlar başladı.

NASA'nın "Mars'ta su bulduk" demesi bilim gazetecileri için en ağırlıklı ihtimaldi; nitekim öyle oldu, önceki gün Türkiye saatiyle 18.30 civarında başlayan toplantıda bilimciler 'Kızıl Gezegen'de akarsu bulduklarını açıkladı.
Mars'ta su olması şaşırtıcı değil, hatta zaten bilinen bir şey. Gezegenin kuzey ve güney kutuplarındaki devasa buzullar uzun yıllardır biliniyor ve inceleniyor. Kuzey kutup buzulu neredeyse tamamen su, güney buzul ise yüzde 85 buzlaşmış karbondioksit, yüzde 15 su buzu.
Anladınız herhalde, karbondioksit gazının bile buza dönüşmesini sağlayacak kadar soğuk bir gezegende akar su olması imkânsız gibi bir durum.
Oysa bundan 3.8 milyar yıl önce Mars'ın yoğun ve kalın bir atmosferi vardı, yüzey sıcaklığı çok daha yüksekti, gezegenin üçte biri okyanuslarla kaplıydı ve nehirler akıyor, yağmurlar yağıyordu. Sonra gezegen atmosferini kaybetti, soğudu ve sular dondu.
Bugün Mars'ın incecik bir atmosferi var, bir manyetik alanı yok ve en önemlisi Güneş'ten veya uzaydan gelecek radyasyonu engelleyecek ozon tabakası yok.
Peki gezegen ortalaması
eksi 63 dereceyken nasıl oluyor da akarsu oluyor?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.363 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 617 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.642 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 416 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma