Arkadaşımız Fırat Alkaç’ın “‘Pano’lu Çarşı” başlıklı haberi, tarihi Mısır Çarşısı’nda restorasyon sonrası oluşan bir görüntüye odaklanıyordu.
IV. Mehmed’in (Avcı Mehmed) annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye akar sağlamak amacıyla 17’nci yüzyılda yaptırılan Mısır Çarşısı zaman içinde turistik ıvır zıvır dükkânlarının hâkimiyetine geçse de baş döndürücü güzellikteki karışık baharat kokusuyla hâlâ İstanbul’un sevgili bir köşesidir.
Habere konu olan görüntüye gelirsek...
2011’de başlatılan restorasyon neticesinde daha önce dükkân içlerinde yer alan elektrik panoları Çiçek Pazarı tarafına toplu halde taşınmış.
İki metre yükseklikteki 45 elektrik panosunun tarihi duvarları kapatacak şekilde metrelerce uzayıp gitmesinin estetik açıdan bir darbe olduğu düşünülebilir.
Bence de kötü bir görüntü ancak teselli bulabileceğimiz noktalar da var. Mesela duvarla sabitlenmemişler yani tarihi dokuya zarar verilmemiş ki, “züğürt tesellisi” de olsa bir teselli sayılır işte!
Bir de Esnaf Derneği Başkanı Ömer Başıbüyük “Dükkân içlerindeki görüntü estetik açıdan daha kötü sonuçlara yola açıyordu” demiş ki, bu görüşe de katılırım.