Geçen hafta köşemize konu olan Topal Hafız için Ömer Özcan
şunları yazmış:
Bediüzzaman Hazretlerinin Şualar kitabında Yalvaçlı Hafız Ali Osman
Karahan Hocaefendinin, nam-ı diğer Topal Hafız’ın adı şu şekilde
geçmektedir: “Aziz, sıddık kardeşlerim! Hadsiz şükür ederim ki:
Risale-i Nur’un hakikî sahipleri olan müftüler, vaizler, imamlar,
hocalardan manevî kahramanlar meydana çıktılar. Şimdiye kadar Nurun
fedakârları gençler, mektepliler, muallimler idi. Bin bârekâllah
Edhem, İbrahim’ler, Ali Osmanlar ehl-i medresenin yüzlerini ak
ettiler, çekingenliklerini cesarete çevirdiler.” (s. 482)
Said Nursî Hazretleri bu mektubunda, Ali Osman Hocafendiyi, Diyanet camiasından Risale-i Nur’a sahip çıkanlar içinde sayıyor, tebrik ediyor, örnek hoca olarak gösteriyor.
Üstad Said Nursî Hazretlerinin Yalvaç’a tam üç ziyareti vardır. Bu ziyaretlerin üçü de, birinci muhatap Ali Osman Hocafendinin davetiyle gerçekleşiyor. (...)
1939 senesinde Yalvaç’ta bir kaza kurşunuyla şehit olan Muallim Ahmed Galip Keskin, bir Yalvaçlı olarak Üstad Bediüzzaman Hazretlerine kalemiyle ilk hizmet edenlerdendir. Ali Osman Karahan, Yalvaç yöresinde Muallim Galip’ten manen devraldığı hizmet sancağını altmış senedir taşıyıp bugünlere getiren en büyük hâmil… Tabiî kolay olmamış bu işler… Uzun, meşakkatli ve çileli Nur yolculuğunda takipler, baskınlar, karakollar, hapisler yakasını hiç bırakmamış…
Hafız Ali Osman 1952’de Risale-i Nur’u tanıdıktan sonra Üstadı Bediüzzaman’ın tavsiyesiyle talebe yetiştirmeye çok önem vermiş; insanlara, gençlere Risale-i Nur dersleriyle ışık tutmuş, yol göstermiş, onların imanlarının inkişafına vesile olmuştur.