Farkında mısınız, yavaş yavaş unutulan, unutturulan bayramlar arasına giriyor Dil Bayramı.
Bu bayramı unutmayan, unutturmayan kuruluşlar da var. Cumhuriyet Kadınları Derneği Konyaaltı Şubesi Dil Bayramı’nı sessiz geçiştirmedi. Antalya’da seçkin bir toplulukla Yazı ve Dil devrimini konuştuk. Türkçe konusunda Antalya’nın duyarlı bir kent, duyarlı bir kesim var burada.
Yazı Devrimi ve onu izleyen Dil Devrimi Cumhuriyet devrimleri içinde en önemlisidir.
Bin yılda bir yapılabilecek bir devrimdir, her lider göze alamazdı bunu.
Yazı Devrimi’ni Atatürk Büyük Taarruzla eşleştirir, o kadar önemlidir onun gözünde. Büyük taarruza karar verdiğinde İsmet Paşa’ya şunu söylemiştir:
“Göreceksiniz neler olacak!”
Sonra sıra cehaletle savaşa geldi. Bu savaş ancak yeni Türk harfleriyle kazanılabilirdi, bunu bilir, buna inanır Atatürk. Harf devrimine karar verdiğinde, Büyük Taarruz’dan önce İsmet Paşa’ya söylediği o sözü bir kez daha söyler:
“Göreceksiniz neler olacak!”
Bu kısa tümceyi önce Büyük Taarruz’u başlattığında, daha sonra da Yazı Devrimi’ne karar verdiğinde söyler Atatürk.
1920’li yıllarda Türkiye’de okuryazar oranı % 6-7’dir. Zordu Osmanlı yazısı, Türkçeye uymuyordu. Ünlüleri bol bir dildir Türkçe, dilimizdeki sekiz ünlüye karşılık Arap yazısında üç ünlü harf vardır. Türkçedeki a, e, ı, i, o, ö, u, ü gibi ünlü sesleri karşılayan harfleri iki üç ay okula giden bir çocuk yazar, ancak yıllarını Osmanlıcaya vermiş biri bu harfleri eskiyazıyla yazamaz. Bunu bir daha söyleyeyim: Yukarıda sıraladığım ünlüleri eskiyazı...