27 Aralık 1919 yalnız Ankara’nın değil, bütün bir ulusun tarihinde önemli.
27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103. yılıydı.
Atatürk’ün gelişiyle bu küçük kasaba boyundan büyük işler yaptı, kutsal bir savaşın karargâhı oldu, ulusumuzun yazgısını değiştirdi.
Şu günlerde yeni bir tartışmaya tanık olduk. Atatürk Ankara’ya geldiğinde kenti işgal etmiş bir İngiliz birliği var mıydı? Varsa Atatürk’ü karşılayıp selam durdular mı?
Selam durma konusunu bir yana bırakalım, o gün, yani 27 Aralık’ta kentte yabancı askerler var mıydı? Ankara Üniversitesindeki tasfiye dönemlerini anlattığım Bir Başka Şehir’de, bazı olaylar beni Atatürk’ün Ankara’ya geldiği günlere götürdü, o günleri kendimce araştırdım. O günü Enver Behnan Şapolyo, Atatürk ve Seymen Alayı kitabında anlatır. Ben bu kitabın yanı sıra Atatürk’ü karşılayan Çelik İbrahim Efe ve bazı eski Ankaralılarla 1980’li yıllarda yaptığım röportajlara dayanarak 27 Aralık gününü romanımda yazmaya çalıştım. Şu satırlar benim Bir Başka Şehir (İmge Y. 2010) adlı romanımdan:
“İstasyon’un yakınında bir başka Seymen grubunu gören Mustafa Kemal arabasından bir kez daha iniyor. Başında boz bir kalpak, sırtında yakası kürklü, beli kemerli pardösü, ayağında çizme, Seymenlerin en başındaki Güveçli İbrahim’e doğru yürüyor. Bu sırada İngilizkomutanın yanındaki bir yabancı bol bol fotoğrafını çekiyor onun. Efe’nin sağ elinde bayrak, sol elinde üzeri işlemeli bir pala, göğsünde asılı duran bir Kuran var. Mustafa Kemal bayrağı ve Kuran’ı öptükten sonra, karşısında dimdik duran Efe’ye soruyor: