Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak parlamento seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenleri, Merkel’in başında olduğu Hıristiyan Demokratlara, SPD’ye ve Yeşiller’e oy vermemeye çağırması Almanya seçimlerini Türkiye’de konuşulan konular arasına kattı. Türkiye’deki seçimler ve diğer siyasi gelişmeler Alman medyasının ve siyasetçilerinin aşırı ilgisi nedeniyle sürekli bu ülkenin gündeminde yer aldığı için böylece bir mütekabiliyet oluşmuş oldu.
Yani Almanya’ya, “siz bizim siyasetimizle ilgilenirseniz biz de sizin siyasetinizle ilgileniriz” mesajı verildi.
Aslında Türkiye’nin, Almanya siyasetiyle ilgilenmesi için daha fazla sebebi var. Üç milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor bu ülkede. Buna karşılık Berlin’in Türkiye siyasetine ilgisi, nüfuz siyaseti ve bu ülkedeki Türkiye karşıtı lobinin faaliyetlerinden kaynaklanıyor.
Almanya seçimlerine ve seçim sonuçlarının Türkiye’ye muhtemel etkilerine biraz yakından bakalım.
Son kamuoyu yoklamaları, yüzde 5 baraj uygulaması olan Alman Meclisine altı partinin gireceğini gösteriyor: CDU/CSU, SPD, FDP, AfD, Yeşiller ve Sol Parti. Aralarında Forsa, Emnid ve Allensbach’ın da bulunduğu yedi büyük kamuoyu araştırma şirketinin tahminlerinin ortalaması alındığında bu altı partinin oy dağılımları şu şekildedir: