Her zaman yaptığınız bir şeyin ancak eksikliğinde etkisini anlarsınız.
Hayatınızın rutini dışına çıkmadan, bazı hususların farkına varamazsınız.
Özellikle gençlerin, henüz yeni başlayan alışkanlıkları, rutin davranışları ve sürekli olmaya başlayan tutumları için farkındalık testi yapmak gerekir diye düşündüm. Aslında test hepimiz için geçerli.
Testi okuyunca konuyu daha iyi anlayacaksınız.
Günlük uyku düzeninizi değiştirin
Geçen yıl insan vücudunun çalışma saatini keşfeden üç ABD’li bilim adamı, bu çalışmayla Nobel ödülü aldı. Buna göre hayatımızı düzenlememiz gerekiyor aslında. Bu saate göre en önemli konulardan biri akşam erken yatıp, sabah erken kalkmak.
Şimdi bir hafta boyunca sabah erken kalkıp, akşam erken yatarak hayatınızda nasıl değişiklikler olduğunu gözlemleyin.
Gece ve sabah yaptığınız şeyleri değiştirin
Gece yatmadan önce eminim tv, bilgisayar, telefonla ile uğraşıyorsunuz. Yine eminim uyumadan önce sosyal medyada epeyce vakit geçiriyorsunuzdur. Büyük hata. Çünkü beyin, mavi ışık dediğimiz, tv, bilgisayar ve cep telefonu tarafından yayılan ışıklar ve radyasyon yüzünden uyku moduna geçmekte büyük sıkıntı yaşar. Gece uykumuzun bölünmesi, rahat uyuyamamamız hep bundan.
Uyumadan 3 saat önce ne bir şey yiyin, ne de iletişim cihazlarıyla uğraşın. Ya kitap okuyun, ya müzik dinleyin ya da başka bir uğraş edinin. Uyku düzeninizin nasıl değiştiğini bir hafta boyunca fark edin.
Sabah uyandığınızda hemen telefona sarılmayın. Okuduğunuz her şey gününüzün tamamını etki altına alır. Sabah spor yapın, iyi bir kahvaltı yapın, sonra telefona ve sosyal medyaya bakın. Gününüzün farklı geçip, geçmediğini not edin.
Zaman planlaması yapın
Dijital devrimden sonra insanların en büyük sorunu zaman planlaması ve kullanımı oldu. Sebebi de internet. Sosyal medya başta, internette çok büyük zaman geçiyor insanlar. Bu nedenle de zaman yetmiyor.
24 saatinizin nasıl geçtiğini bir kağıda yazın. Eminim internet, cep telefonu, film, bilgisayar çok büyük yer tutacaktır.
Geçiminizi sağlamak ya da okulu bitirmek için harcadığınız zamanı da eklediğinizde, geriye bir şey kalmadığını görmüş olmalısınız.
Peki ailenize, sevdiklerinize, spora, doğaya, okumaya, müziğe, sanata, başka yerler keşfetmeye ne zaman vakit ayıracaksınız?
Zaman planlamanızı buna göre değiştirerek bir hafta geçirmeyi deneyin.
İnternet diyetini deneyin
İnsanın en kıymetli şeyi zamandır. Onu harcadığımızda geri dönüşü yoktur.
Şimdi bir gün boyunca internetinizi kapatın. Hayatınızda nelerin değiştiğini not edin. Sonra telefonu evde bırakıp bir gün geçirin.
Arından interneti nasıl kontrollü kullanacağınızı, sosyal medyanın esiri olmadan, başka şeylere de vakit ayırarak nasıl zaman geçireceğinizi bulun.
Toprakla, doğayla tanışın
Biz insanoğlu topraktan yaratıldık. Topraktan uzaklaştıkça hakikatten uzaklaşır, huzursuz oluruz. Hayatınızda toprakla ve doğayla ne kadar temas ediyorsunuz bunu tespit edin.
Ardından her hafta belli bir süreyi en yakındaki parkta, ormanda, doğal yaşam alanında geçirin. Çıplak ayakla toprağa basın, ağaçla, çiçekle, denizle, gölle iletişim kurun. Bir ay sonra toprakla temas etmenin hayatınızda neleri değiştirdiğini fark etmeye çalışın.
Selam verin, selam alın, gülümseyin
Apartmanda, sitede, dikey mimari olan binalarda oturuyorsanız, eminim alt ya da üst komşunuzu dahi tanımıyorsunuzdur.
Sabah kalktığınızda asansörde, koridorda, bahçede, durakta, iş yerinde tanımasanız da insanlara güler yüzle selam verin. Komşunuza uğrayın, tanışın, ona bir tabak kurabiye götürün, meyve ikram edin.
Güler yüzlü olmanın, selam vermenin ve komşularınızla iletişim kurmanın hayatınızda neleri değiştirdiğini fark edin, not edin.
Farklı insanlarla tanışın, hikayelerini dinleyin
Her gün aynı insanlarla görüşmek, aynı insanlarla konuşmak sizi körleştirir. Bunu değiştirmeyi deneyin.
Bir sanatçı, bir edebiyatçı, bir esnaf, bir dilenci, bir şoför… yani rutin görüştüklerinizin dışında insanlar bulun, onlarla tanışın, konuşun, hikayelerini dinleyin